Ornamente și accesorii „cu suflet” din tradițiile României, la Maritimo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Târgul Regional pentru Artizanat și Meșteșuguri

Ornamente și accesorii „cu suflet” din tradițiile României, la Maritimo

Social 03 Decembrie 2015 / 16:52 3660 accesări

Artistele populare îi așteaptă pe iubitorii de tradiții la demonstrații în weekend

Artistele populare îi așteaptă pe iubitorii de tradiții la demonstrații în weekend

George Fulina, șeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperații (OTIMMC)

George Fulina, șeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperații (OTIMMC)

Farmecul Sărbătorilor este unul deosebit, trăit și dăruit prin tradițiile românești. În prag de Sfântul Nicolae, la Maritimo Shopping Center s-a deschis Târgul Regional pentru Artizanat și Meșteșuguri, care este amplasat în zona Food Court până pe 6 decembrie. Joi au avut loc și o conferință și un eveniment de prezentare, iar sâmbătă sunt programate demonstrații cu public, de țesut sau confecționat.

MEȘTERI DIN ȘASE JUDEȚE La standurile din Maritimo se găsesc oale din lut și veselă tradițională, cămăși și ii, ornamente populare și jucării, dar și diverse alte accesorii gospodărești și ornamentale specifice tradițiilor din sud-estul țării. Târgul este organizat de Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperații (OTIMMC), ai cărui reprezentanți îi invită pe constănțeni să experimenteze creația unor produse ce prind viață în mâinile pricepute. „Avem artizani și meșteri în arta olăritului, a sticlăriei, a confecțiilor diverse și a prelucrării lemnului. E un târg în care toate produsele sunt autentice, lucrate manual după tradiția regiunii din care vin meșterii. Sunt în total 18 meșteri din județele Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Vrancea și Buzău, care vor organiza și ateliere de lucru sâmbătă și duminică, atunci când constănțenii pot afla de la aceștia cum se lucrează obiectele și pot încerca ei înșiși să realizeze ornamente”, a declarat George Fulina, șeful OTIMMC.

TOCMAI DIN BUZĂUL MONTAN Printre cele mai animate standuri din târg se numără cel al asociației Bisoca, unde mai multe artiste din comuna buzoiană Bisoca îi atrag pe curioși prin motivele viu-colorate ale iilor și cămășilor tradiționale pe care le-au realizat astă-iarnă în șezătoare. „Suntem un stand cu patru meșteri populari din comuna Bisoca și am venit să reprezentăm tradițiile Munteniei aici, în Dobrogea. Am venit cu produsele la care lucrăm întreg anul... Avem ii de iarnă cu motive specifice zonei noastre, avem ornamente tradiționale cu opincuțe și coșulețe pentru brad sau pentru cameră, avem obiecte de joacă pentru copii, iar micuții sunt primii care se opresc la standul nostru. Vin constănțeni de toate vârstele care sunt foarte curioși, însă mulți sunt rezervați la cumpărare. Perioada Sărbătorilor e lungă și noi vom sta aici până duminică. Îi așteptăm pe copii și pe doamne să coasem împreună”, a declarat meștera asociației Bisoca, Gabriela Bălan.12