„Osânda cărărilor“ vorbește despre făuritorii Marii Uniri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Teatru religios la Constanța

„Osânda cărărilor“ vorbește despre făuritorii Marii Uniri

Cultură 04 Mai 2018 / 07:56 310 accesări

O piesă inedită va fi jucată pe scena Casei de Cultură Constanța. Joi, 10 mai 2018, de la ora 11.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, se va juca piesa de teatru „Osânda cărărilor“. Autorul piesei este părintele Bogdan-Aurel Teleanu, inspector în cadrul Biroului de Presă al Patriarhiei Române și preot slujitor la parohia Sf. Pantelimon din București, iar actrița Simona Pandele este regizor și manager de proiect. Potrivit comunicatului de presă, spectacolul transpune pe scenă ideea potrivit căreia apărătorii Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România au fost și făuritorii Marii Uniri. „Ideea piesei mi-a venit anul trecut, în cadrul simpozionului dedicat rezistenței Bisericii sub regimul comunist, de la mănăstirea Dervent. A fost o strânsă legătură între parohia Sf. Pantelimon din

București și Arhiepiscopia Tomisului. Pentru mine este o mare bucurie că pot să întorc constănțenilor un mare dar: părintele Gheorghe Sorescu, fost consilier în cadrul Episcopiei Constanței, a slujit și la biserica Sf. Pantelimon din București. Iar de aici preotul, folcloristul, dramaturgul și jurnalistul Petru Gh. Savin a slujit un timp la biserica Adormirea Maicii Domnului din Constanța. Tot la parohia noastră a fost și preotul Gheorghe Crețu, care a fost singurul preot din Regat care a slujit la Chișinău, în Basarabia, la slujba de Te-Deum oficiată cu ocazia deciziei unirii Basarabiei cu România, pomenind acolo Sinodul de la București și pe Regele Ferdinand I. În mintea acestor preoți, și a altora, a existat conștiința unității creștine românești care, în definitiv, a condus la înființarea Patriarhiei Române, de care este strâns legată punerea în valoare a peșterii Sf. Ap. Andrei sau a Acatistului Sf. Pantelimon, pe care cenzura comunistă a încercat să-l topească, dar el a circulat sub formă de samizdat. În condițiile în care mulții oameni refuză să se gândească la trecut, preferând să trăiască suspendați în prezent, spectacolul exercită în mod curajos o pedagogie subtilă asupra spectatorului: îl face să se gândească la ce s-a întâmplat înaintea lui“, a povestit părintele Bogdan-Aurel Teleanu.

„Osânda cărălor“ este un proiect teatral dedicat Centenarului Marii Uniri și se bazează pe o cercetare derulată pe parcursul a aproape patru ani în arhivele CNSAS. Face parte din seria de activități dedicate Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în Patriarhia Română și se încrie încadrul proiectului Centenarul Unirii î Dobrogea, locul unde începe istoria românilor, organizat de Departamentul Cultural-Educațional al Arhiepiscopiei Tomisului, Mănăstirea Dervent, Filiala Constanța a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“ și Asociația „Casa Mării Negre/Black Sea House“ Constanța.

Intrarea se face pe bază de invitații. Acestea pot fi ridicate gratuit, de

la Magazinul de obiecte bisericești Sf. Nicola din incinta Palatului Arhiepiscopal (strada Arhiepiscopiei, nr. 23).12
Pagina a fost generata in 0.1565 secunde