Osemintele a 594 de militari români vor fi reînhumate în Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Osemintele a 594 de militari români vor fi reînhumate în Rusia

24 Octombrie 2016 / 19:10 296 accesări

Un preot militar român va oficia, marţi, în Federaţia Rusă, ceremonia de reînhumare a osemintelor a 594 de militari români căzuţi în luptele de la Stalingrad (astăzi, Volgograd), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în contextul sărbătoririi Zilei Armatei Române.

Potrivit unui comunicat de presă emis, luni, de Ministerul Apărării Naționale (MApN), evenimentul va avea loc la Rossoșka, în Federația Rusă.

MApN va fi reprezentat la ceremonia de reînhumare a osemintelor a celor 594 de militari identificați în punctul de luptă Gromki de o delegație condusă de secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul, informare publică și creșterea calității vieții personalului, Otilia Sava. La manifestare au mai fost invitați și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, oficiali din Federația Rusă și atașați militari străini acreditați la Moscova.

"Proiectul de înhumare a osemintelor militarilor români într-un singur cimitir a fost demarat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor încă din anul 2014. Inaugurat în anul 2015, cu prilejul Zilei Armatei României, Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 6.000 metri pătrați. Configuraţia acestui prim cimitir românesc de onoare din Federaţia Rusă este inspirată din modelul crucii latine – simbol primordial al creştinismului, al biruinţei şi al mântuirii", se arată în comunicat.

Statul român a realizat primele exhumări în regiunea Volgograd anul trecut, când au fost identificate rămășițele a 72 de militari români, care ulterior au fost reînhumate cu prilejul inaugurării cimitirului.

MApN anunță că în anii următori va continua centralizarea osemintelor eroilor români căzuți în campania din regiunea Volgograd, Republica Kalmâkia, cât și din ținutul Krasnodar.

Pe timpul Campaniei din Est (iunie 1941 – martie 1944), pentru intervalul 15 noiembrie 1942 - 15 martie 1943, estimările indicau 15.566 de morţi, 67.183 de răniţi şi 98.692 de dispăruţi în Armata Română.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2583 secunde