​OUG pentru protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Brexit ​OUG pentru protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie
Social, Politică 02 Octombrie 2019 / 19:24 291 accesări 1 comentariu

Premierul Dăncilă a anunţat că Guvernul a avut, miercuri, în primă lectură, o ordonanţă de urgenţă care vizează protejarea drepturilor românilor care locuiesc în Marea Britanie, în cazul producerii unui Brexit fără acord.

„Protejarea drepturilor cetăţenilor a reprezentat o prioritate a Guvernului pe întreaga durată a procesului Brexit. În negocierile purtate am dorit să ne asigurăm că drepturile cetăţenilor români care locuiesc în Marea Britanie vor fi pe deplin respectate. Am primit, deja, asigurări în acest sens din partea Guvernului britanic”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Premierul a precizat că actul normativ asigură continuitatea drepturilor românilor şi ale cetăţenilor britanici. „Vom discuta astăzi (miercuri - n.r.), în primă lectură, o serie de măsuri în regim de urgenţă pentru a asigura continuitatea drepturilor dobândite de către cetăţenii britanici în calitate de cetăţeni UE, care şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie, în special dreptul de a locui, de a munci sau de a studia în România. Sunt măsuri ce vizează dreptul de şedere, accesul la piaţa muncii, la educaţie, recunoaşterea calificărilor profesionale, drepturi de securitate socială, decontarea serviciilor medicale. Prevederile acestui proiect se referă strict la scenariul în care Marea Britanie se retrage din UE fără acord”, a explicat Dăncilă.

„Aceste drepturi sunt garantate, respectând principiul reciprocităţii faţă de tratamentul aplicabil cetăţenilor români de către Marea Britanie. Guvernul britanic a început deja procesul de înregistrări, care va permite cetăţenilor români din Marea Britanie să continue să beneficieze de drepturile dobândite, indiferent de deznodământul procesului Brexit prin obţinerea unui nou statut. Ordonanța reglementează situaţia cetăţenilor români care şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie pe teritoriul Marii Britanii pe perioada în care aceasta era stat membru UE”, a completat şeful Executivului.

„În acest fel, actul normativ va asigura protejarea celor mai vulnerabili dintre cetăţenii români, persoanele care urmează un tratament medical la data retragerii. Aceştia vor beneficia în continuare de acoperirea asigurării medicale pe o perioadă suficientă finalizării tratamentului în curs”, a subliniat Viorica Dăncilă.

Nu în ultimul rând, OUG cuprinde şi dispoziţii pentru românii care decid să se întoarcă în România. „Ordonanţa include dispoziţii speciale privind cetăţenii români care la data retragerii au beneficiat la un drept de şedere în Regatul Unit şi care iau decizia de a se întoarce în România. Astfel este reglementat accesul acestora la diferite categorii de prestaţii sociale, precum şi recunoaşterea, în România, a studiilor, calificărilor profesionale şi exercitarea profesiilor reglementate, realizate în Regatul Unit. Prin aceste măsuri ne respectăm angajamentele publice şi internaţionale pentru asigurarea protejării drepturilor cetăţenilor, atât a celor români din Marea Britanie, cât şi a celor britanici din România, indiferent de deznodământul procesului Brexit”, a conchis premierul.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1876 secunde