„Ovidius“ - Zero transparență privind anularea admiterii la Teologie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Întrebări despre „mere“, răspunsuri despre „pere“

„Ovidius“ - Zero transparență privind anularea admiterii la Teologie

Educație 05 Octombrie 2016 / 15:40 8409 accesări

Cotidianul „Telegraf“ a primit un prim (sperăm) răspuns la întrebările privind modul scandalos în care s-a anulat și reorganizat admiterea din 2016 la Facultatea de Teologie. Lăsăm la latitudinea cititorilor "Telegraf" evaluarea calității răspunsului UOC și ne exprimăm speranța că, în viitor, conducerea Universității va lua în serios atât întrebările, cât și persoanele interesate de viața academică a orașului, care ne încurajează să continuăm demersul jurnalistic ce vizează demascarea neregulilor din sânul Universității "Ovidius" și ne remit în număr covârșitor sesizări pe această temă.

La începutul anului universitar în curs, "Telegraf" v-a prezentat, în articolul "Admiterea din septembrie la Teologie, anulată! Examene reprogramate în galop", modul scandalos în care Facultatea de Teologie a anulat rezultatele concursului de admitere din 22 septembrie, Senatul Universității "Ovidius" din Constanța (UOC) luând decizia de a relua examenele și procedurile legate de organizarea acestora în 30 septembrie, cu patru zile înainte de deschiderea anului universitar. Amintim că, în conformitate cu hotărârea Senatului UOC, publicată în data la care s-a organizat noul examen de admitere, în 30 septembrie s-au constituit comisiile care s-au ocupat de organizare, s-au consultat dosarele de admitere, au fost parcurse probele de aptitudini, s-au dat examenele și s-au afișat și rezultatele (?!). În 3 octombrie, cotidianul "Telegraf" a remis adrese oficiale cu întrebări legate de modul suspect în care s-a derulat admiterea la Teologie atât către Universitatea "Ovidius", condusă de rectorul Sorin Rugină, cât și către Facultatea de Teologie, condusă de decanul Bogdan Moise.

Miercuri, 5 octombrie, la redacție a sosit răspunsul Universității "Ovidius", pe care nu îl vom comenta în detaliu, întrucât nu ne dorim să intrăm în polemici tipărite cu UOC. Ne limităm însă la a preciza că așteptăm răspunsuri serioase la întrebări la fel de serioase legate de anularea unei întregi sesiuni de examene pentru admitere. Pentru corecta informare a cititorilor "Telegraf", redăm integral atât întrebările adresate celor două instituții, cât și singurele răspunsuri oficiale primite până acum.

IATĂ ÎNTREBĂRILE ADRESATE UOC ȘI FACULTĂȚII DE TEOLOGIE:

Care sunt motivele pentru care au fost anulate rezultatele examenelor din cadrul admiterii din septembrie de la Facultatea de Teologie?; Este legal ca Facultatea de Teologie să organizeze examene, să publice rezultatele acestora și să anunțe organizarea testărilor și procedurilor preliminare acestora în aceeași zi - 30.09.2016?; De ce reorganizarea admiterii nu este anunțată nici pe site-ul Universității și nici site-ul Faculății de Teologie?; Dacă Hotărârea Senatului privind reorganizarea admiterii la Teologie a fost publicată pe 30.09.2016, când și cum au fost anunțați candidații cu privire la faptul că, în aceeași zi, trebuie să participe din nou la examinare?; Este adevărat că studenții declarați respinși la admiterea anulată care și-au retras ulterior dosarele de admitere nu au mai putut fi anunțați?; Va returna Facultatea sumele plătite de persoanele care nu au participat la noua admitere din motive legate de lacunele de comunicare?; Cine este responsabil pentru eșecul organizării admiterii în timp util?; Facultatea de Teologie putea reorganiza examenele privind admiterea fără știrea conducerii Universității "Ovidius"?

LĂSĂM LA LATITUDINEA CITITORILOR NOȘTRI SĂ JUDECE CALITATEA RĂSPUNSURILOR UOC:

„Ca urmare a nerespectării Procedurii proprii de admitere de către Facultatea de Teologie, conducerea UOC a luat o serie de măsuri precizate în HS nr. 1002, din data de 29 septembrie 2016, la care faceți referire și dumneavoastră în trimitere; Măsurile luate au permis reluarea sesiunii din toamnă în conformitate cu prevederile din Procedura proprie de admitere a Facultății și au permis desfășurarea sesiunii în bune condiții; Pentru a nu se ante-pronunța în privința situației create, fără a avea toate datele necesare, conducerea UOC a aprobat înființarea unei comisii interne a cărei misiune este de a analiza maniera în care s-a desfășurat concursul de admitere 2016 din sesiunea de toamnă la Facultatea de Teologie; Universitatea "Ovidius" din Constanța va comunica ulterior rezultatele analizei“.

Reafirmăm că nu comentăm conținutul documentului remis redacției de către conducerea UOC, dar ne exprimăm speranța că viitoarele răspunsuri ale instituției vor face dovada că reprezentanții Universității iau în serios demersul jurnalistic "Telegraf" și pe cititorii noștri care ne încurajează să continuăm să dezvăluim neregulile din sânul instituției de învățământ superior și ne remit un număr covârșitor de sesizări pe această temă, care până acum nu au fost aduse atenției publice. Nu putem decât să constatăm cu îngrijorare că răspunsurile oferite de UOC la întrebări punctuale confirmă acuzele de lipsă de transparență reliefate în raportul din 2016 al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) în baza căruia UOC a fost retrogradată la gradul "încredere".

Amintim că "Telegraf" a reliefat lacunele în numeroasele articole în care au fost prezentate concluziile raportului ARACIS. Poate cu prilejul numirii unui nou purtător de cuvânt va crește și nivelul la care Universitatea comunică atât aspectele legate de administrare, cât și pe cele privind actul educațional.

Citește și:

Admiterea din septembrie la Teologie, anulată! Examene reprogramate în galop

Universitatea „Ovidius“ plătește salarii după ureche

La „Ovidius”, corupția nu poate fi reclamată decât de... complici?!

Universitatea „Ovidius“ nu are nevoie de birocrație, ci de management modern!

Rectorul Rugină explică retrogradarea UOC analizând articole „Telegraf“!?12