Pacienți cu boli grave au nevoie urgentă de sânge! Puteți dona și sâmbătă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pacienți cu boli grave au nevoie urgentă de sânge! Puteți dona și sâmbătă!

Sănătate 21 August 2017 / 17:26 1109 accesări

Pacienți cu boli grave, fie că vorbim de copii sau adulți, au nevoie urgentă de tratament transfuzional, este mesajul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța. Și pentru a putea oferi șansa tuturor să doneze sânge, unitatea sanitară de la malul Mării Negre continuă să lucreze și sâmbăta. ”Rugăm persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare, să se prezinte sâmbătă, 26 august, în intervalul 9.00 - 13.00”, potrivit directorului CRTS Constanța, dr. Alina Dobrotă, citată în comunicat.

SOS! Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile. CRTS dă asigurări că dispune de toate materialele necesare activității medicale, iar echipa depune eforturi lucrând în weekend-uri. ”Fără contribuția dumneavoastră, a oamenilor sănătoși, dornici să ajute donând sânge, eforturile noastre nu își ating obiectivul. Vă rugăm să nu ignorați acest mesaj și să luați în considerare oportunitatea de a oferi unui necunoscut o oră din sâmbăta dumneavoastră liberă, devenind donator de sânge”, este mesajul CRTS Constanța.

CINE POATE DONA/BENEFICII! ”Pot dona persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă”, potrivit specialiștilor CRTS. Persoanele de peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau neurologice. Cu două zile înainte de donare, este interzis consumul de băuturi alcoolice! ”Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, o zi de scutire în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge”, menționează CRTS Constanța.12
Pagina a fost generata in 0.1864 secunde