Palestina dorește pacea cu Israelul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Palestina dorește pacea cu Israelul

10 Martie 2016 / 15:02 408 accesări
Preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas

Preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas

Preşedintele Palestinei, Mahmoud Abbas, a declarat joi, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, că apreciază eforturile UE de a sprijini pacea în regiune şi că acest lucur presupune şi hotărâri luate de partea israeliană de a pune capăt colonizărilor.

"Dorim realizarea păcii, securităţii şi a bunei vecinătăţi între noi şi Statul Israel, dar acest lucru necesită hotărâri decisive luate de partea israeliană de a pune capăt imediat colonizărilor, de a pune capăt acţiunilor violente şi agresiunilor comise de colonişti", a declarat Abbas, după convorbirile oficiale cu Iohannis.

"În acest context, doresc să menţionez poziţia Uniunii Europene faţă de această politică, de produsele agricole provenind din colonii. Preţuim eforturile pe care le face Uniunea Europeană în sprijinul păcii, pentru oferirea de ajutoare economice, pentru punerea bazelor instituţiilor palestiniene, ceea ce duce la instaurarea unui climat de pace, de securitate şi stabilitate în zonă", a mai spus preşedintele Palestinei.

De asemenea, Mahmoud Abbas a menţionat importanţa comitetului ministerial arab care se ocupă de situaţia din zonă, acesta intenţionând să se adreseze Consiliului de Securitate pentru a obţine o hotărâre în ceea ce priveşte politica colonizărilor israeliene.

Preşedintele Palestinei i-a mulţumit preşedintelui Iohannis pentru bursele de studii pe care România le-a oferit de-a lungul deceniilor și care în continuare sunt oferite tinerilor palestinieni.

"Știm că în universitățile românești au învățat un număr mare de studenți. Acest lucru a dus la întărirea relațiilor interumane dintre cele două țări la nivelul familiilor, la nivelul comunităților românești, respectiv palestiniene din cele două țări. De asemenea, acești tineri, după ce s-au întors acasă, au contribuit, prin ceea au dobândit în școlile românești, la consolidarea bazelor statului palestinian și la întărirea dintre cele două țări și popoare", a declarat Abbas.

Totodată, Mahmoud Abbasa invitat oamenii de afaceri din România şi Palestina să caute împreună modalități de cooperare și de schimburi comerciale, de investiții în diverse domenii.

Preşedintele Klaus Iohannis aflat într-o vizită de stat în Israel şi Palestina începând de duminică seara, a ajuns joi în Palestina. La ora 11:45 a depunus o coroană de flori la Mausoleul fostului preşedinte Yasser Arafat, apoi a fost primit la Complexul prezidenţial de la Ramallah, unde a avut convorbiri cu Abbas, urmate de o conferinţă de presă comună.

Preşedintele s-a întâlnit, luni, la Ierusalim cu omologul său israelian, Reuven Rivlin, la reședința prezidențială "Beit Hanasi". De asemenea, la sediul Guvernului, a avut loc şi un tête-à-tête cu prim-ministrul, Benjamin Netanyahu.

Taguri articol


12