Palestinienii anunță o nouă „intifada“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Israel se pregătește pentru confruntări dure Palestinienii anunță o nouă „intifada“
Externe 07 Decembrie 2017 / 15:28 334 accesări 0 comentarii
Gruparea Hamas a chemat palestienii la luptă armată împotriva Israelului

Gruparea Hamas a chemat palestienii la luptă armată împotriva Israelului

Mișcarea islamistă Hamas a făcut apel joi la o nouă revoltă populară a palestinienilor după decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului. "Nu putem face față politicii sioniste susținute de SUA decât prin lansarea unei noi intifada" începând de vineri, a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, într-un discurs susținut în Fâșia Gaza, explicând că anunțul lui Trump este o declarație de război. "Afirmăm că Ierusalim este unit, nu divizat în Est și Vest, și va rămâne capitala Palestinei, a întregii Palestine", a adăugat liderul Hamas, grupare militantă islamistă cu sediul în Gaza.

Din acest motiv, armata israeliană a anunțat joi că a hotărât să desfășoare forțe suplimentare în teritoriul palestinian ocupat Cisiordania. O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a indicat că în Cisiordania vor fi trimise batalioane suplimentare și alte forțe sunt pregătite să intervină, în contextul în care există temeri că anunțul lui Trump ar putea duce la violențe. Responsabila israeliană nu a precizat efectivele totale avute în vedere în acest sens. "Pe baza concluziilor evaluării situației de către Statul Major, s-a decis întărirea forțelor cu un număr de batalioane în regiunea Iudeea și Samaria și sunt pregătite forțe suplimentare de rezervă, în cadrul măsurilor vizând asigurarea capacității forțelor de autoapărare israeliene de a răspunde prompt la posibile evoluții", a arătat armata israeliană, folosind termenul biblic pentru Cisiordania.

AVERTISMENT DIN TURCIA

Un alt avertisment a venit din partea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a astras atenția că recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către omologul său american Donald Trump așază regiunea Orientului Mijlociu într-un cerc de foc. "A lua o asemenea decizie pune lumea și în special regiunea într-un cerc de foc", a declarat Erdogan reporterilor și susținătorilor săi pe aeroportul din Ankara, înainte de a pleca în Grecia într-o vizită oficială. Președintele turc a subliniat că decizia desconsideră complet rezoluția din 1980 a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind statutul orașului, care a condamnat anexarea Ierusalimului de Est de către Israel. Sute de persoane au manifestat miercuri zgomotos, dar pașnic în fața consulatului american din Istanbul împotriva hotărârii lui Trump. Un miting similar a avut loc și în fața ambasadei SUA din Ankara, unde manifestanții au afișat fotografii cu Erdogan.

Taguri articol

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.4482 secunde