“Palme” prezidenţiale pentru ministrul Blaga, din cauza reformei în administraţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Palme” prezidenţiale pentru ministrul Blaga, din cauza reformei în administraţie

Administrație 02 Septembrie 2006 / 00:00 890 accesări

Preşedintele Traian Băsescu a abordat ieri, la şcoala de vară a tinerilor PD, subiectul administraţiei locale, dîndu-i o palmă ministrului democrat al Administraţiei, Vasile Blaga, după ce acesta din urmă se lăudase, exact cu 10 minute înaintea discursului şefului statului, cu performanţele pe care le înregistrează procesul de reformă în domeniu. Blaga declarase ieri că principalele obiective ale Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au axat pe două priorităţi: îndeplinirea obligaţiilor pentru parcursul de aderare şi demararea şi amplificarea procesului de modernizare a administraţiei publice. „Depunem eforturi foarte mari pentru transferul real al autorităţii către cel care ne plăteşte. Aici sînt punctele noastre tari. Cred că ne-am făcut datoria”, afirmase Blaga. Imediat însă a venit replica preşedintelui Băsescu, care a criticat faptul că, la nivelul administraţiei publice, nu s-au schimbat foarte multe în ceea ce priveşte descentralizarea, faţă de perioada de dinainte de Revoluţie. „Faceţi similitudini cu ceea ce a fost înainte de 1989. Direcţia Agricolă ţinea înainte de 1989 de Ministerul Agriculturii şi ţine şi astăzi tot de Ministerul Agriculturii, după 16 ani de democraţie. Inspectoratele de învăţămînt erau subordonate Ministerului Educaţiei şi astăzi au aceeaşi subordonare, fără să aibă vreo legătură cu interesele comunităţilor locale. La fel se întîmplă şi cu direcţiile de sănătate şi cu celelalte instituţii deconcentrate. Spunem că sîntem un stat democratic, care deserveşte cetăţeanul, cînd, de fapt, zecile de mii de funcţionari din instituţiile descentralizate nu fac decît să servească ministerul, fără nici o legătură şi reponsabilitate faţă de administraţiile locale şi interesul comunităţilor”, a declarat preşedintele. El şi-a şi nuanţat discursul, subliniind că, în momentul de faţă, direcţiile agricole, în loc să direcţioneze şi să ajute fermierii, sînt ocupate să facă rapoarte la minister. „Este un control al ministerului cu mapa în teritoriu. Cît timp servesc ministerul, avem doar nişte funcţionari care informează ministerul cît grîu s-a pus în judeţ şi nimic mai mult. O astfel de autoritate aflată în subordinea consiliilor judeţene va avea sarcini de a sprijini agricultorii, de a da soluţii corecte la fiecare exploataţie”, a adăugat şeful statului.

Băsescu a cerut ieri public tranferarea instituţiilor deconcentrate în subordinea autorităţilor locale, considerînd că numai aşa se va începe să se lucreze pentru comunitatea locală. Mai mult, Băsescu a ironizat soluţia găsită de guvernanţi, sub presiunea publică, pentru debirocratizare: „Acum avem 22 de secretari de stat mai puţin... Este ridicol!” “Descentralizarea şi autonomizarea administraţiilor locale în raport cu ministerele reprezintă adevărata debirocratizare şi reformare a administraţiei şi pentru acest lucru voi pleda în calitate de preşedinte”, a adăugat preşedintele. În ce priveşte procesul de descentralizare, preşedintele i-a asigurat pe tinerii democraţi că nu se va întîmpla ca autorităţile locale să primească noi sarcini fără a primi şi sursele de finanţare pentru ducerea lor la îndeplinire.

Băsescu nu s-a abţinut să dea sfaturi partidului care-i cîntă partitura

În ciuda faptului că se declară apolitic, preşedintele a ţinut să le dea democraţilor sfaturi în ce priveşte modul în care ar putea să profite de descentralizare. El a criticat faptul că autorităţile aflate încă în subordinea ministerelor de resort nu au ajuns încă în curtea autorităţilor locale şi i-a avertizat pe guvernanţi că este posibil să nu poată profita electoral de pe urma aplicării reformei în administraţie dacă mai întîrzie mult cu descentralizarea reală. „Trecerea autorităţilor în subordinea autorităţilor locale ar trebui realizată cel mai tîrziu anul acesta, pentru ca mecanismele să apuce să se rodeze şi cetăţenii să poată observa rezultatele reformei în administraţie. Din păcate, întîrzierea va face ca cei care fac descentralizarea să rişte pierderea avantajului de a fi făcut acest lucru”, a declarat preşedintele.



12