Până la 40% din cazurile de cancer diagnosticate sunt legate de fumat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu

Până la 40% din cazurile de cancer diagnosticate sunt legate de fumat

Sănătate 11 Noiembrie 2016 / 09:32 446 accesări

Până la 40% din cazurile de cancer diagnosticate în SUA sunt legate de fumat, informează un studiu federal dat publicității joi, relatează AFP.

În SUA, fumatul este în scădere netă de decenii în rândul adulților, dar rămâne totuși principala cauză evitabilă a cancerului, subliniază raportul Centrului pentru controlul și prevenirea maladiilor (CDC).

Din 2009 și până în 2013, în jur de 660.000 de persoane din SUA au fost diagnosticate cu cancer anual, potrivit acestui studiu care arată și că 343.000 de decese pe an au fost rezultatul unei tumori canceroase legate de fumat în această perioadă.

'Există peste 36 de milioane de fumători în prezent în SUA', a precizat directorul CDC, dr. Tom Frieden.

'În mod trist, aproape jumătate dintre ei riscă să moară prematur de boli legate de fumat, iar șase milioane din cauza cancerului dacă programele federale pentru a-i ajuta pe fumători să se lase fumat nu sunt aplicate', a avertizat el.

Fumatul este responsabil pentru cancerul la plămâni, dar și pentru tumori la gură, gât, esofag, stomac, rinichi, pancreas, ficat, splină, col uterin, colon, rect, precum și pentru apariția leucemiei mieloide cronice.

CDC subliniază progresele care s-au realizat în ultimii 25 de ani împotriva tabagismului. Astfel 1,3 milioane de decese provocate de cancere legate de fumat au putut fi evitate în această perioadă datorită campaniilor împotriva fumatului.

Potrivit unui alt studiu al "National Health Interview Survey", publicat tot joi de CDC, proporția fumătorilor în rândul adulților americani a scăzut de la 20,9% (45,1 milioane) în 2005, la 15,1% (36,5 milioane) în 2015.

Numai în perioada 2014-2015 scăderea numărului de fumători a fost de 1,7%, ducând la cel mai redus procent de fumători de când CDC a început să publice aceste statistici în 1965.

'Când SUA investesc în programe extinse de prevenție a cancerului, inclusiv în lupta împotriva tabagismului, putem constata regrese benefice la toată populația și o diminuare a mortalității provocate de cancerul legat de fumat', a subliniat dr. Lisa Richardson, directoare a diviziei de prevenție a cancerului din cadrul CDC.

Aceasta și-a exprimat totuși regretul că aceste programe de prevenție variază mult între state, ca și accesul la îngrijiri medicale și tratamente.

Frecvența tabagismului și rata de mortalitate sunt cele mai ridicate în rândul americanilor de culoare în comparație cu alte grupuri etnice, precum și în rândul populațiilor din comitatele în care proporția celor cu studii superioare este cea mai scăzută sau nivelul de sărăcie este cel mai ridicat.

Incidența cancerului legat de fumat rămâne mai mare în rândul bărbaților (250 la 100.000) decât la femei (148 la 100.000), precizează CDC.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1805 secunde