Pandemie de gripă porcină

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pandemie de gripă porcină

Eveniment 27 Aprilie 2009 / 00:00 1057 accesări

După ce gripa porcină - cu potenţial pandemic, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) - a provocat moartea a 20 de persoane în Mexic şi sute de noi îmbolnăviri, inclusiv în SUA (New York), potrivit bilanţului din ultimele 24 de ore, autorităţile din întreaga lume sînt în alertă. Ministrul mexican al Sănătăţii a anunţat, la finele săptămînii trecute, că ar exista 81 de decese “probabile”, dintre care 20 dovedite, provocate de virusul gripei porcine. Potrivit primelor statistici, pînă în prezent, 1.324 de bolnavi au fost puşi sub observaţie medicală, iar în Statele Unite, opt persoane s-au îmbolnăvit, dar nu s-au înregistrat decese. Şi în Canada s-au confirmat cazuri de gripă porcină. La nivelul ţării noastre, autorităţile au fost puse pe jar. Consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, a informat că toţi pasagerii care vor ajunge în România cu avionul vor completa chestionare legate de sănătate, ca primă măsură de prevenire a pătrunderii virusului gripei porcine pe teritoriul României. “Va fi monitorizată starea febrilă la toate persoanele care intră în ţară, iar cei care călătoresc cu avionul vor fi rugaţi să completeze un formular referior la starea de sănătate”, a declarat Molnar. Călătorii care vor prezenta stare febrilă vor putea obţine asistenţă specializată de la personalul medical de pe aeroport. El susţine că autorităţile din Sănătate vor stabili etapele de aplicare ale măsurilor de prevenţie. Totodată, astăzi, o comisie a Ministerului Sănătăţii va evalua stocul de medicamente antivirale. De asemenea, medicii infecţioniştii vor monitoriza cu atenţia cazurile de boli virale cu transmitere aeriană. La rîndul său, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea, a declarat, ieri, că România nu a primit încă nicio alertă din partea UE cu privire la gripa porcină, manifestată în Mexic şi în SUA, dar va iniţia, de azi, o campanie preventivă de informare a populaţiei şi a crescătorilor de porci. Potrivit lui Zlotea, România nu realizează importuri de carne de porc sau de porci vii din zona afectată, însă ANSVSA a solicitat oficialilor europeni o situaţie a importurilor de porcine, la nivelul UE, pentru a fi sigură că în ţară nu a ajuns indirect carne din acea zonă. “Nu avem încă niciun mesaj oficial de alertă de la UE privind gripa porcină şi nici referitor la vreun caz”, a afirmat Zlotea. ANSVSA va iniţia azi o campanie de informare a crescătorilor de animale, care vor trebui să raporteze cazurile de decese majore înregistrate în ferme.

Alertă în numeroase ţări

Numeroase ţări anunţă măsuri de prevenire a răspîndirii virusului gripei porcine, mai ales că OMS s-a declarat “foarte îngrijorată” de apariţia acestui virus de gripă porcină, identificat ca A/H1N1. “Are un potenţial pandemic, pentru că se transmite de la om la om”, a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan. Ea a spus că noul virus - o combinaţie între tulpini de virusuri prezente la porci, oameni şi păsări - este încă prea puţin descifrat, iar situaţia evoluează rapid şi imprevizibil. În Spania au fost plasate în observaţie trei persoane care prezintă simptome de gripă şi care au revenit recent din Mexic. În Israel, postul de radio public a anunţat că un israelian revenit din Mexic a fost internat în spital, fiind suspectat de infectare cu virusul gripei porcine. În Franţa, autorităţile sanitare au suspiciuni neconfirmate privind posibilitatea infectării cu noul virus în cazul a două persoane revenite din Mexic. În Marea Britanie, suspiciunile apărute în cazul unui însoţitor de zbor revenit dintr-o cursă în Mexic au fost infirmate, după ce acesta a fost internat sîmbătă în spital cu simptome de gripă. Rusia a anunţat instituirea de măsuri de prevenire a răspîndirii virusului. Ţările din zona Asia-Pacific, grav afectate de epidemia de gripă aviară din 2003, au anunţat măsuri preventive şi controale stricte.

Posibile efecte economice dramatice

Preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Sorin Minea, a declarat că dacă ANSVSA nu va face corect informarea privind gripa porcină, efectele economice pot fi dramatice. De asemenea, directorul executiv al Patronatului Român al Cărnii de Porc (PRPC), Stanca Tudor, a declarat că informarea pe care ANSVSA o va începe ar putea determina populaţia să nu mai cumpere carne de porc. „O astfel de campanie probabil că vine să sperie consumatorul mai puţin pregătit. Dacă începe o campanie, exact ca şi în cazul dioxinei, sigur că populaţia va reacţiona. Consumatorul se protejează, iar totul depinde de cum se face campania. Fiecare om are o reacţie specifică, iar unii pot decide să nu mai cumpere”, a declarat Stanca Tudor. De asemenea, preşedintele PRPC, Gheorghe Caruz, a explicat că acţiunea ANSVSA este bine venită, însă trebuie să informeze corect populaţia în privinţa măsurilor ce trebuie luate referitor la gripa porcină, în aşa fel încît să nu sperie populaţia. Şi preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Sorin Minea, atrage atenţia ANSVSA să realizeze informarea în mod cît mai corect şi să nu prelucreze informaţiile. „Dacă ANSVSA începe să prelucreze informaţiile şi nu informează corect se poate ajunge la pierderi economice dramatice. Dacă nu ştii să explici corect aceste lucruri se poate întîmpla ca la gripa aviară, cînd mulţi erau pe cale să dea faliment”, a spus Minea.

Reţelele de epidemiologie şi boli infecţioase, alertate

Toate reţelele de epidemiologie şi boli infecţioase au fost alertate de ieri, după videoconferinţa profesioniştilor români cu cei din UE, privind gripa porcină la om. “Aşa cum am semnalat mai demult, nu gripa aviară prezintă risc crescut asupra omului, ci mai degrabă cea porcină. Asta pentru că virusul porcin este mai adaptat pentru îmbolnăvirea umană decît cel aviar. Din acest motiv, la ora 15.00 (ieri - n.r.), la cererea ministrului Sănătăţii, dr. Ion Bazac, am convocat un comitet de profesionişti. De azi, toate cazurile de gripă vor fi internate în spital, iar pentru diagnostic de certitudine, probele recoltate vor fi trimise la Institutul Cantacuzino”, a declarat Zlotea.

Gripa porcină nu se transmite la om prin consumul de carne

Specialiştii informează că vaccinul împotriva gripei sezoniere umane nu protejează împotriva gripei porcine, care se transmite în general de la om la om sau prin contact direct cu animalele, însă consumul de carne de porc nu duce la îmbolnăvire. Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor din crescătorii, un virus gripal de tip A. Se poate răspîndi rapid. Medicii spun că gripa porcină trece ocazional la om, în general la persoane care vin în contact cu aceste animale. Specialiştii susţin că gripa porcină nu se poate face dacă se consumă carne de porc. Temperatura de preparare a cărnii (71 de grade Celsius) distruge virusurile şi bacteriile, precizează Centrul american pentru controlul bolilor (CDC).

Răspîndirea gripei porcine nu poate fi oprită

Autorităţile americane avertizează că răspîndirea gripei porcine nu poate fi oprită. Noul virus al gripei porcine se extinde, iar răspîndirea sa nu poate fi oprită, au anunţat autorităţile americane, avertizînd asupra riscului apariţiei de noi cazuri de îmbolnăvire. “Cu infecţii confirmate în numeroase comunităţi, credem că epidemia nu poate fi controlată”, a apreciat Anne Schuchat, membru al conducerii Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor CDC. “Nu sîntem în situaţia de a menţine virusul într-un singur loc. Acum, cînd avem o viziune mai amplă, mă aştept să mai descoperim şi alte cazuri”, a adăugat ea. Medicii spun că există un vaccin împotriva bolii, pentru porci, însă nu şi pentru om. Potrivit autorităţilor mexicane, care citează OMS, spun că vaccinul corespunde încă unei tulpini precedente a virusului, cea ce îl face mai puţin eficient. Însă producţia vaccinului este posibilă în măsura în care virusul este identificat, dar necesită “un pic de timp”, spune OMS. În aşteptarea vaccinului, Tamiflu, medicament pe bază de oseltamivir, folosit împotriva gripei aviare, este eficient pentru acest virus, potrivit organizaţiei.



12