Papa a ajuns în Cuba

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Papa a ajuns în Cuba

Externe 21 Septembrie 2015 / 15:11 141 accesări

Papa Francisc a ajuns sâmbătă la Havana, unde a salutat reluarea relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Cuba şi a denunţat războaiele globale. Înainte de a discursul Suveranului Pontif, preşedintele cubanez, Raul Castro, atrăsese atenția asupra embargoului american asupra Cubei - care continuă în pofida ameliorării relaţiilor -, dar și a problemei controversate a bazei navale americane din Guantanamo şi a altor subiecte. ”Embargoul vechi de decenii este crud, imoral şi ilegal, iar teritoriul pe care se află baza navală a SUA trebuie returnat Cubei”, a afirmat Castro, care i-a mulţumit Papei Francisc pentru rolul său în medierea discuţiilor. Papa le-a cerut liderilor americani şi cubanezi să continue eforturile, ca un exemplu de reconciliere pentru întreaga lume. ”Lumea are nevoie de reconciliere în actuala atmosferă a unui al treilea război mondial”, a apreciat el. ”Cred că lumea tânjeşte după pace acum”, a adăugat Papa, referindu-se la războaiele din Irak şi Siria, care au generat un val de sute de mii de imigranţi spre Europa, în ultima perioadă.

Castro, un ateu marxist care a spus în trecut că este un mare admirator al Papei argentinian, a subliniat punctele comune ale catolicismului şi comunismului, în timp ce îl întâmpina pe Pontif. El i-a citat pe predecesorul şi fratele său mai mare, Fidel Castro, precum şi pe Papă, subliniind nevoia de a proteja mediul şi de a schimba modelele actuale de producţie globală şi consum. ”Sistemul capitalist este incorect şi imoral”, a adăugat el. Francisc este iezuit, iar fraţii Castro au învăţat la o şcoală iezuită, în copilărie. Raul Castro a precizat că vrea să participe la toate cele trei slujbe pe care le va oficia Papa în Cuba, începând cu cea de ieri, din Piaţa Revoluţiei din Havana.

Mii de persoane s-au adunat pe străzile din Havana pentru a-l saluta pe Papă, în drumul său cu papamobilul spre nunţiul papal. Francisc este al treilea Papă care vizitează Cuba comunistă, după Ioan Paul al II-lea în 1998 şi Benedict al XVI-lea în 2012. El a avut întâlniri, ieri, atât cu fostul preşedinte Fidel Castro, cât şi cu actualul lider, Raul Castro. Papa urmează să plece în SUA mâine, unde va rămâne până pe 27 septembrie, având vizite la Washington, New York şi Philadelphia. Acesta este cel mai lung turneu internaţional al lui Francisc de când a devenit liderul Bisericii Catolice, în urmă cu doi ani şi jumătate. Este cea de-a treia vizită a sa în America Latină, după cea în Brazilia, în 2013, şi cea din Ecuador, Bolivia şi Paraguay, din iulie 2015.Ştiri recomandate

12
Declarația pe proprie răspundere
Pagina a fost generata in 0.1362 secunde