Parchetul general brazilian - 300 de anchete în scandalul Odebrecht

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
83 de cercetări care vizează politicieni, deschise doar cu acordul Curții Supreme Parchetul general brazilian - 300 de anchete în scandalul Odebrecht
Externe 15 Martie 2017 / 13:36 180 accesări 0 comentarii
Președintele Braziliei, Michel Temer, a fost menționat de anchetatori, dar nu este pus oficial sub acuzare

Președintele Braziliei, Michel Temer, a fost menționat de anchetatori, dar nu este pus oficial sub acuzare

Curtea Federală Supremă a Braziliei este chemată de procurorul general al Braziliei, Rodrigo Janot, să aprobe deschiderea a 83 de noi anchete împotriva unor politicieni acuzați de corupție în scandalul Odebrecht, după cum informează AFP. Numele politicienilor vizați în această anchetă nu sunt încă aduse la cunoștința publicului, dar mass-media speculează că "lista Janot" ar cuprinde cinci miniștri din Guvernul președintelui Michel Temer și cei doi președinți ai camerelor Parlamentului brazilian. Presa braziliană amintește și de ultimii doi președinți, Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), exponent al stângii, inculpat deja în mai multe dosare ale anchetei, și succesoarea sa Dilma Rousseff (2011-2016), demisă anul trecut sub acuzația de trucare a conturilor publice.

Procurorul general a informat Curtea Supremă că solicitarea privind deschiderea anchetelor se bazează pe mărturii explozive oferite de 77 foști membri în conducerea gigantului BTP Odebrecht, care au încheiat înțelegeri cu justiția în schimbul reducerii pedepselor primite pentru deturnarea a două miliarde de dolari din fondurile Petrobras pentru a alimenta conturile unor partide politice și ale unor aleși de toate orientările. Conform afirmațiilor lui Janot, cei 77 - printre care președintele companiei, Emilio Odebrecht, precum și fiul său și fost CEO Marcelo Odebrecht, aflat în închisoare - au dat 950 de declarații unei echipe de 116 procurori. Grupul se află în centrul unui vast sistem de corupție prin care marile companii din construcții obțineau contracte suprafacturate.

Zeci de oameni de afaceri și de politicieni se află deja după gratii, iar lista are toate șansele să se mărească substanțial. "Aceste dezvăluiri ne confruntă cu trista realitate a unei democrații victimă a unui atac la scară amplă și pătată în esența sa de corupție și abuzuri de putere“, a subliniat Rodrigo Janot, într-o scrisoare deschisă adresată tuturor procurorilor brazilieni.

În plus față de cele 83 de dosare trimise la Curtea Supremă, singura abilitată să judece miniștri și parlamentari, ce dispun de imunitate, procurorul general a solicitat trimiterea a 211 cereri de anchetă unor instanțe inferioare.

Parlamentul a fost ocupat în ultimele zile cu mai multe proiecte de reformă vizând amnistierea delictelor legate de finanțarea campaniilor electorale, trecând în plan secund problema spinoasă a reformei pensiilor, considerată fundamentală pentru relansarea economiei.

Președintele Temer însuși a fost menționat în anchetă, deși nu a fost pus în mod oficial sub investigație.

Conform uneia din mărturiile scurse în presă, Temer ar fi cerut grupului Odebrecht milioane de dolari pentru finanțarea partidului său, PMDB (centru-dreapta), în 2014, pe când era vicepreședintele Dilmei Rousseff. Actualul șef al statului neagă orice implicare și beneficiază de imunitate parlamentară, însă aceste acuzații ar putea conduce la anularea mandatului său de către justiția electorală, care desfășoară o anchetă paralelă.Pagina a fost generata in 0.1803 secunde