Părinții vor primi zile libere, plătite de stat, ca să stea acasă cât timp copiii fac școală online

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Părinții vor primi zile libere, plătite de stat, ca să stea acasă cât timp copiii fac școală online

Social 24 Octombrie 2020 / 09:11 886 accesări
Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Ordonanța de urgență prin care părinții elevilor sub 12 ani pot primi, la cerere, zile libere plătite de stat ca să stea acasă cât timp copiii fac școală online a fost aprobată joi seara de către Guvern.
Este vorba despre completarea OUG 147/2020, care prevedea până acum că doar părinții elevilor din școli închise din cauza cazurilor de Covid descoperite de DSP în interiorul unității de învățământ pot cere libere plătite de stat de la angajator.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a declarat că se vor acoperi situațiile părinților copiilor care învață în scenariul 2 și 3.

Vreau să subliniez pentru cei care, în spaţiul public, au precizat că nu avem cadrul legal pentru plata părinţilor: Ministerul Muncii efectuează, în acest moment, plăţi pentru toate situaţiile în care, în baza avizului epidemiologic eliberat de DSP, o unitate şcolară în integralitate sau o clasă se află în situaţia de a gestiona un focar COVID.
Avem în plată, avem în gestionare această situație.
Noi, practic, acum extindem sfera de aplicabilitate a Ordonanței 147/2020, ca urmare a Ordinului comun al ministrului educației naționale și al ministrului sănătății, acest ordin prevăzând cele trei scenarii despre care s-a discutat în spațiul public. Ca urmare a ordinului apărut ulterior ordonanței, venim să completăm ordonanța pentru a avea cadrul legal în vederea acoperirii situațiilor părinților copiilor care învață în scenariul 2 și 3.

Principalele prevederi ale noului proiect de OUG:

  • posibilitatea de a lua concediu este valabilă pentru scenariile galben și roșu, se aplică pe toată perioada prevăzută de hotărârea consiliului județean pentru situații de urgență
  • este specificat în mod clar că pot să-și ia zile libere părinții care nu pot lucra în sistem de telemuncă sau muncă la domiciliu
  • angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept în baza ordonanței, dacă nu poate lucra în regim de telemuncă sau muncă la domiciliuŞtiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1553 secunde