Parizer cu conservant suspect și colorat cu extract de gândaci!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nou semnal al Asociației Pro Consumatori

Parizer cu conservant suspect și colorat cu extract de gândaci!

Sănătate 17 Mai 2016 / 13:34 2358 accesări

Piața alimentară din România abundă de ani buni de produse care mai de care mai atrăgătoare, mai apetisante. Atunci când mergem la cumpărături, avem tendința de a umple coșurile cu fel și fel de alimente, fie preparate din carne, fie produse lactate, dulciuri, dar nu numai. Dar știm ce conțin ele cu adevărat? Știm că ne expunem unor mari riscuri de îmbolnăvire din cauza conținutului mare de aditivi alimentari, mulți dintre ei extrem de nocivi? Avem răbdare să citim etichetele tuturor produselor pe care le punem în coș? Specialiști ai Asociației Pro Consumatori (APC) vin în ajutorul nostru și realizează o amplă campanie în acest sens. Rezultatele de până acum, însă, arată că cele mai multe produse sunt reale pericole. Și, atunci, ce mai mâncăm? După crenvurști, a venit și rândul parizerului să fie analizat de către specialiști. Specialiști ai Asociației Pro Consumatori (APC). Ei au achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 52 tipuri de parizer.

RECORD DE ADITIVI

Potrivit APC, în produsele analizate s-au identificat 48 aditivi alimentari și alte substanțe, după cum urmează: aromă de fum, arome, difosfat de sodiu, polifosfați de sodiu, izoascorbat de sodiu, nitrit de sodiu, acid ascorbic, eritorbat de sodiu, carmin, iodat de potasiu, monoglutamat de sodiu, acid citric, acetat de sodiu, citrat de sodiu, glucono-delta-lactona, citrat trisodic, lactat de potasiu, diacetat de sodiu, caragenan, gumă de guar, gumă de xantan, gumă Tara, gumă Konjac, gumă locust, gumă de caruba, di-polifosfați de sodiu și potasiu, acid lactic, lactat de calciu, tartrați de sodiu, guanilat disodic, inozinat disodic, alginat de sodiu, citrat de sodiu, acid citric, sulfat de calciu, 5-ribonucleotide disodice, acizi graşi vegetali, esterii acidului lactic, trifosfaţi, diacetat de sodiu, carbonat de sodiu, acetat de sodiu, acid eritorbic, fosfat de calciu, clorură de potasiu, lactat de sodiu, polifosfat de sodiu şi potasiu şi azotit de sodiu. Toate produsele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 3 până la 19 aditivi. La 85% din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant suspect, iar altele aveau și colorat cu extract de gândaci, scrie APC.

TOP 10 MĂRCI DE PARIZER DUPĂ NUMĂRUL DE ADITIVI ALIMENTARI

Vă prezentăm top 10 mărci de parizer după numărul de aditivi alimentari, potrivit APC. Astfel: DiaVist (parizer cu şuncă) conţine 19 aditivi; DiaVist (parizer cu pasăre şi porc) conţine 16 aditivi; DiaVist (parizer cu carne de pui; parizer cu carne de curcan) conţine 15 aditivi; Fox (parizer mini) conţine 13 aditivi; Matache Măcelaru (parizer ţărănesc), Carrefour (parizer feliat, parizer cu ardei) conţin 11 aditivi; Reinert (parizer feliat) conţine 10 aditivi; Gustoso (parizer ţărănesc cu piept de pui), Baroni (parizer cu ardei, parizer cu carne de porc, parizer ţărănesc cu piept de pui, parizer de pasăre), Pofta Bună (parizer cu carne de pasăre) conţin 9 aditivi; Auchan (parizer piept de pui), Carrefour (parizer cu pasăre), Casa Gustului (parizer cu ardei, parizer de porc), Baroni (miniparizer cu pui), Meda (parizer ţărănesc, parizer ţărănesc cu piept de pui) conţin 8 aditivi alimentari; Campofrio (parizer cu pasăre), Caroli (parizer cu pasăre), Fox (parizer cu piept de pui), Benedek (parizer cu ciuperci), Poftă Bună (parizer cu carne de porc, parizer Familia), DiaVist (Suprem. Parizer favorit) conţin 7 aditivi; Cris-Tim (miniparizer cu pui), Auchan (parizer cu carne de pui, parizer cu carne de porc), Alpinia (miniparizer cu pui), Apetit (parizer cu ardei, parizer ţărănesc piept de pui), Matache Măcelaru (parizer cu vită), Zimbo (parizer ţărănesc cu ardei), Ifantis (parizer cu carne de curcan), Facos (parizer cu porc) conțin 6 aditivi.

CE PARIZER TREBUIE EVITAT

„Din păcate, parizerul comercializat în hipermarketuri nu mai are nimic din consistenţa, savoarea, gustul şi elementele nutritive ale acestui tip de preparat aşa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. Dintr-un preparat cu o structură fină, care se obţinea numai din carne de vită de calitatea I, slănină de porc, piper şi sare, astăzi cele mai multe sortimente se fabrică din emulsie de şorici/piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apă şi chimicale din belşug”, a declarat preşedintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu, citat într-un comunicat al APC. Tot el a spus că la alegerea unui sortiment de parizer trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acele sortimente de parizer care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Conf. dr. Stanciu a subliniat că trebuie evitat parizerul obținut din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, respectiv țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi şi țesut conjunctiv) cu adaosuri de piele de pasăre, zaharuri, colagen și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor. ”Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, parizerul nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat preşedintele APC România.

Studiul privind calitatea parizerului face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Hrană sănătoasă - o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”. În ediția online - www.telegrafonline.ro găsiți top 10 mărci de parizer după conţinutul de carne.

TOP 10 MĂRCI DE PARIZER DUPĂ CONŢINUTUL DE CARNE

Kaufland Classic (parizer de porc. Delicatesă germană Lyoner) / Germania cu 84% carne de porc și 4 aditivi; Zimbo (parizer ţărănesc cu ardei) / Ungaria cu 80% carne porc şi 6 aditivi; Apetit (parizer porc / 5 aditivi, parizer cu ardei / 6 aditivi) cu 63% carne de porc; Apetit (parizer pasăre / 4 aditivi / 60% carne de pasăre; parizer ţărănesc piept de pui / 6 aditivi / 60% carne piept de pui), Baroni (parizer de pasăre / 9 aditivi / 60% carne pui); Auchan (parizer piept de pui / 8 aditivi / 57% piept de pui); Casa Gustului (parizer cu ardei / 8 aditivi / carne porc 55%); Gustoso (parizer ţărănesc cu piept de pui / 9 aditivi / 54% piept de pui), Baroni (parizer ţărănesc cu piept de pui / 9 aditivi / 54% carne din piept de pui), Casa Gustului (parizer de porc / 8 aditivi / 54% carne de pui); Baroni (miniparizer cu pui / 8 aditivi / 52% carne de pui; parizer cu ardei / 9 aditivi/ 52% carne de porc; parizer cu carne de porc / 9 aditivi / 52% carne de porc); Facos (parizer cu pui /5 aditivi / 51% carne pasăre), Aldis (miniparizer cu pui / 4 aditivi / 51% carne de pui); Pick (parizer de porc / 5 aditivi / 50% carne de porc) Aldis (parizer porc / 4 aditivi / 50% carne de porc), Facos (parizer cu porc / 6 aditivi / 50% carne porc).

Citește și:

Consumați crenvurști? Vă riscați viața!

Taguri articol


12