Partidele pro-independenţă din Catalonia, de acord! Puigdemont va fi învestit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Partidele pro-independenţă din Catalonia, de acord! Puigdemont va fi învestit

Externe 17 Ianuarie 2018 / 11:27 446 accesări

După negocieri destul de îndelungate, cele două principale formaţiuni pro-independenţă din Catalonia au anunţat marţi că au ajuns la un acord pentru învestirea în funcţia de şef al guvernului regional a lui Carles Puigdemont. Acesta locuiește în Belgia şi este vizat de urmărirea penală în Spania, transmite AFP. Un comunicat comun al celor două partide arată că „Împreună pentru Catalonia“ şi „ERC - republicanii de stânga“ sunt de acord să-l susţină pe Carles Puigdemont drept candidat la preşedinţia regiunii Catalonia. Comunicatul nu precizează dacă acordul implică acceptarea unei învestituri la distanţă. Aceasta este opţiunea preferată de fostul preşedinte, destituit de guvernul central, plecat în Belgia cu câteva ore înaintea inculpării sale pentru rebeliune, răzvrătire şi deturnare de fonduri şi expus la o plasare imediată în arest dacă se reîntoarce în Spania. Șeful guvernului de la Madrid, Mariano Rajoy, a atenţionat că nu va accepta această nouă provocare din Belgia a liderului separatist şi că, în caz de învestitură "la distanţă", nu va reda regiunii autonomia, suspendată de facto după declararea unilaterală a independenţei, votată de parlamentul regional pe 27 octombrie anul trecut. Mariano Rajoy a declarat, în faţa membrilor partidului său, că viitorul şef al guvernului din Catalonia trebuie 'să-şi preia mandatul' şi trebuie să o facă 'fizic' pentru că 'nu poate să-şi preia mandatul de la Bruxelles'.

Reamintim că, în octombrie 2017, Madridul a dizolvat Parlamentul catalan, a destituit guvernul regional şi a convocat un nou scrutin pentru 21 decembrie. Dar separatiştii au obţinut la vot aproximativ acelaşi procentaj (47,5%) la respectivele alegeri şi majoritatea de 70 de mandate parlamentare dintr-un total de 135, ceea ce le permite să învestească din nou un preşedinte de guvern din tabăra lor.

Acordul convenit între cele două formaţiuni permite de asemenea ERC să păstreze preşedinţia parlamentului.

Anunţul intervine în ajunul deschiderii legislaturii catalane, cu o primă şedinţă a parlamentului miercuri, în care separatiştii trebuie să pună bazele învestirii lui Carles Puigdemont, prevăzută pentru finalul lunii.12
Pagina a fost generata in 0.1926 secunde