Partidul antimigraţie AfD a dat lovitura în alegerile regionale din Germania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Partidul antimigraţie AfD a dat lovitura în alegerile regionale din Germania

Externe 14 Martie 2016 / 19:22 504 accesări
Frauke Petry

Frauke Petry

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, antimigraţie) a obţinut o victorie importantă şi a intrat în trei parlamente regionale, în urma alegerilor de duminică, percepute drept un test major privind modul în care cancelarul german, Angela Merkel, a gestionat criza migraţiei, relatează DPA. Partidul populist de dreapta Alternative für Deutschland, fondat în 2013, a obţinut 24,3% din voturi în landul Saxonia-Anhlat (est), care se confruntă cu dificultăţi economice, şi urmează să obţină mandate în landurile bogate Baden-Wuerttemberg şi Renania-Palatinat (sud-vest). ”Suntem pe drumul către victorie”, a declarat Frauke Petry, conducătoarea AfD, în faţa membrilor formaţiunii care sărbătoreau victoria, după alegeri. Potrivit rezultatelor preliminare ale scrutinului, conservatorii lui Merkel din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU) au rămas la putere în Saxonia-Anhalt. Astfel, AfD a devenit a doua forţă politică în Parlamentul din Saxonia-Anhalt, unde premierul Reiner Haseloff (CDU) se confruntă cu dificultăţi în crearea unei noi coaliţii.

Cu 15% din voturile exprimate la Baden-Wuerttemberg, Alternative für Deutschland devine a treia forţă în Parlament. Partidul este reprezentat de-acum în jumătate din cele 16 parlamente regionale germane. Formaţiunea a obţinut 12,3% din voturile exprimate în Renania-Palatinat, potrivit unei compilaţii realizate de Infratest-dimap pentru postul public ARD în baza rezultatelor preliminare. În pofida creşterii susţinerii faţă de AfD, CDU a exclus orice modificare a politcii lui Merkel cu privire la refugiaţi. Frauke şi alţi lideri AfD au declarat că partidul se pregăteşte pentru o opoziţie puternică în parlamentele landurilor. La Baden-Wuerttemberg, Verzii, conduşi de popularul premier Winfried Kretschmann, au devenit, pentru prima dată, cea mai importantă forţă politică în parlamentul unui land, cu 30,4% din voturile exprimate, potrivit ARD.

Succesul politic al AfD în cele trei scrutine poate oferi formaţiunii un nou impuls înaintea alegerilor la nivel naţional de anul viitor, când formaţiunea are nevoie de 5% pentru a intra în Bundestag. Votul în favoarea AfD relevă un viraj către dreapta în întreaga Europă, în contextul unei creşteri economice slabe, unei rate a şomajului ridicate şi unui aflux de refugiaţi în regiune. Formaţiunea era creditată cu 5% în intenţiile de vot la nivel naţional la mijlocul anului trecut, însă recent a atins aproape 10%, în urma crizei refugiaţilor care a afectat Germania în septembrie. Înainte de criza refugiaţilor, CDU miza pe recucerirea puterii atât în Renania-Palatinat, cât şi în Baden-Wuerttemberg. Însă rezultatele arată că Winfried Kretschmann şi-a consolidat succesul pe care l-a obţinut în alegerile din 2011 şi va conduce viitorul guvern al landului, în care se află sediile unora dintre cele mai importante grupuri germane, precum Mercedes-Benz, Porsche şi Hugo Boss. ”Baden-Wuerttemberg a făcut din nou istorie”, a declarat Kretschmann, primul şi singurul premier din cadrul Verzilor în urma alegerilor din 2011. Potrivit rezultatelor preliminare, premierul Malu Dreyer (SPD) a învins-o pentru a doua oară pe Julia Kloeckner (CDU). Dreyer a subliniat, după prezentarea primelor rezultate, că este prea devreme să speculeze pe tema noii coaliţii pe care o va construi în Renania Palatinat. Însă cele zece puncte procentuale pe care le-a obţinut în plus faţă de actualul partener, Verzii, relevă că premierul va fi nevoit să formeze o nouă coaliţie tripartită în acest land. Victoria lui Dreyer ar putea salva SPD de ameninţarea unei crize la nivelul leadershipului, după ce social-democraţii au obţinut rezultate slabe în celelalte două landuri. Scăderea puternică a susţinerii SPD în Baden-Wuerttemberg a spulberat majoritatea parlamentară a coaliţiei Verzi-SPD, obligându-l pe Kretschmann să caute noi aliaţi pentru a forma un guvern. La fel, Reiner Haseloff (CDU) va fi nevoit să formeze o nouă coaliţie în Saxonia-Anhalt, după ce SPD, actualul partener de guvernare, a obţinut aproximativ 10% din voturile exprimate.

Citește și:

Test electoral pentru Merkel

„Stejarii“ au zdrobit Germania, iar Tonița s-a retras din națională cu eseu

Rugby: România a învins Germania cu 61-7, în Cupa Europeană a Națiunilor

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.175 secunde