Pastile pentru dureri de gât cu E-uri, în același timp și... laxative!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenție! Pericol și pentru diabetici! Pastile pentru dureri de gât cu E-uri, în același timp și... laxative!
Sănătate 11 Martie 2016 / 18:45 575 accesări 0 comentarii

Nu de puține ori, atunci când avem gâtul iritat sau avem dureri la înghițire, preferăm să mergem repede la farmacie și să cumpărăm ceva pastile care să ne calmeze starea de rău. Problema este: ce anume alegem? Farmacistul ne face o ofertă aproape interminabilă și pentru toate gusturile. Dacă înainte aveam doar două sau trei variante, de acum pastilele pentru alinarea durerilor de gât sunt în număr mult prea mare și pline de arome. De la căpșuni, lămâie, fructe de pădure, zmeură și până la banane sau orice alt fruct. Din păcate, toate sunt pline de E-uri. S-a întâmplat să-i atragem atenția unei farmaciste asupra acestui aspect, însă ea ne-a dat asigurări că nu sunt acele E-uri dăunătoare, ci avem de-a face cu E-uri... sănătoase. Pe de altă parte, nu am întâlnit farmacist sau asistent de farmacie care să ne întrebe dacă avem sau nu diabet, în condițiile în care în aceste pastile se găsește zahăr din belșug.

STUDIU În perioada 1 - 10 martie, specialiști ai InfoCons - Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România au realizat un studiu cu privire la informațiile ce se regăsesc pe etichetele produselor de tip pastile pentru gât, care sunt utilizate frecvent în perioada de iarnă și sunt eliberate fără prescripție medicală. ”În cadrul studiului au fost analizate etichetele a 4 medicamente de tip pastile pentru gât achiziționate în mod aleatoriu de către reprezentanții InfoCons din farmaciile de pe teritoriul țării în perioada ianuarie - februarie 2016. Ca urmare a realizării acestui studiu a reieșit faptul că, în ceea ce privește numărul de E-uri, din cele 4 tipuri de produse analizate, acestea variază între 2 și 5: 50% au în componență 2 E-uri, 25% au în componență 4 E-uri, 25% au în componență 5 E-uri, 50% dintre pastilele pentru gât studiate au în componență zahăr”, se arată într-un comunicat al InfoCons. Tot InfoCons precizează că, în baza informațiilor de pe etichetă, 50% din produsele testate au în compoziție zahăr și nu sunt recomandate persoanelor cu diabet zaharat. În cazul produselor care nu conțin zahăr există o creștere semnificativă a numărului de E-uri, precum și apariția de efecte adverse, precum efectul de laxativ.

SCANAȚI ȘI AFLAȚI! Produsele testate pot fi accesate printr-o simplă scanare a codului de bare a produsului dorit utilizând aplicația mobilă InfoCons, aplicație în care regăsiți informații a peste 16.000 de produse, începând de la produse alimentare, cosmetice, curățenie până la produse electronice și electrocasnice.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor și serviciilor comercializate pe piața românească, derulat de InfoCons în cadrul consorțiului ICRT - International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie făcută în cunoștință de cauză. În cadrul studiului au fost analizate produse ale producătorilor: Reckitt Benckiser Healthcare International Ltd.; SC Terapia SA; ACRAF Angelini Francesco S.p.A.; SC Aminocen SRL.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.2012 secunde