Patrimoniul construit, în pericol! Arhitecții cer sprijinul Guvernului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Patrimoniul construit, în pericol! Arhitecții cer sprijinul Guvernului
Cultură 04 August 2016 / 18:30 444 accesări

Ordinul Arhitecților din România (OAR) cere sprijinul Guvernului pentru salvarea patrimoniului construit și adoptarea cât mai rapidă a unor măsuri de deblocare și îmbunătățire a cadrului de protecție a patrimoniului. Solicitările se regăsesc într-o scrisoare deschisă adresată, pe 15 iulie, prim-ministrului Dacian Cioloș.

După această scrisoare, OAR a lansat un apel către toate organizațiile / instituțiile / persoanele interesate de protecția patrimoniului să adere la scrisoarea deschisă trimisă primului-ministru Dacian Cioloș, ca formă de susținere a demersului Ministerului Culturii, care organizează, din 11 iulie, întâlniri de lucru referitoare la protecția patrimoniului, la care sunt invitați să participe reprezentanți ai OAR și ai Institutului Național al Patrimoniului (INP). Astfel, OAR a demarat o campanie online (pe site-ul https://goo.gl/3a0H4M),invitându-i pe cei interesați să semneze scrisoarea de adeziune.

„Ca urmare a situației critice în care se află patrimoniul construit, situație cauzată de demolările nejustificate, abandonul deliberat sau intervențiile abuzive, Ordinul Arhitecților din România (OAR) a acceptat invitația la dialog inițiată de Ministerul Culturii, din luna iulie 2016, pentru deblocarea și remedierea acestei stări de fapt”, se arată în introducerea scrisorii deschise. „Patrimoniul cultural este o resursă neregenerabilă a cărei gestiune adecvată poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții urbane din România”, se mai arată în scrisoarea OAR.

În cadrul primei întâniri de pe 11 iulie, dintr-o serie de întâlniri de lucru săptămânale pentru salvarea patrimoniului construit, la care au participat reprezentanții Ministerului, reprezentanții Ordinului Arhitecților din România - OAR și ai Institutului Național al Patrimoniului - INP, s-a stabilit calendarul modificării normelor de clasare a imobilelor istorice, în sensul simplificării procedurilor și îmbunătățirii metodologiei de clasare.

Citește și:

Protecția patrimoniului, o prioritate pentru Ministerul Culturii

Ministrul Culturii invită la dezbatere candidații la alegerile locale, pe tema patrimoniului

Lista actualizată a Monumentelor Istorice din România, pe site-ul Ministerul Culturii

S.O.S. - patrimoniul cultural, în pericol!12
Pagina a fost generata in 0.1647 secunde