Patru milioane de oameni strămutați în Congo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Patru milioane de oameni strămutați în Congo

Externe 27 August 2017 / 08:00 522 accesări

Efectivul populației strămutate în Republica Democratică Congo s-a dublat în ultimele șase luni și a ajuns la patru milioane, a declarat sâmbătă agenției France Presse un oficial al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR). George Okoth-Obbo, adjunct al șefului UNHCR, a arătat că la începutul anului două milioane de congolezi erau dezrădăcinați, în interiorul acestui stat african cu 70 de milioane de locuitori. R. D. Congo are cea mai mare populație strămutată din lume și potrivit Consiliului Norvegian pentru Refugiați, care estima în mai 2017 că este vorba de 3,7 milioane de oameni.

Violențele din provincia centrală Kasai, soldate cu peste 3000 de morți, au alungat din casele lor 1,4 milioane de persoane. Circa 33.000 de congolezi din Kasai au trecut frontiera în Angola, una din cele nouă țări vecine. În provincia Tanganyka din sud-est, mulți localnici s-au refugiat din cauza confruntărilor între pigmei și bantu. În estul R. D. Congo, criza din Kivu durează de 20 de ani. Pe lângă aceste probleme, în țară se află și o jumătate de milion de refugiați din Ruanda, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană și Burundi.

În prezent, prioritatea UNHCR este protecția imediată a refugiaților interni din Kasai, care duc lipsă de hrană și îmbrăcăminte. Copiii acestora "dorm în condiții greu de imaginat", a declarat Okoth-Obbo în a treia zi a vizitei sale în R. D. Congo. Nu se poate încuraja sau promova revenirea refugiaților în această regiune, a apreciat el.

Taguri articol


12