Patru nume la bursa pentru funcția de premier

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
PSD ține propunerea la secret

Patru nume la bursa pentru funcția de premier

Politică 18 Decembrie 2016 / 17:52 2800 accesări

Mihai Fifor

Mihai Fifor

Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu

Marius Nica

Marius Nica

Vasile Dincu

Vasile Dincu

Mihai Fifor, Sorin Grindeanu, Marius Nica şi Vasile Dîncu au fost incluși în lista de posibili premieri ai României

Mihai Fifor, Sorin Grindeanu, Marius Nica şi Vasile Dîncu au fost incluși în lista de posibili premieri ai României

Se apropie ziua în care se va contura noul Parlament. Marți, 20 decembrie, cei 464 de deputați și senatori aleși în 11 decembrie se vor instala în cele două Camere ale Legislativului. Cu toate acestea, lumea este ațintită pe PSD, de unde se așteaptă să se facă public numele celui pe care îl va propune pentru postul de premier al României. Convinși că președintele PSD, Liviu Dragnea, nu va avea șanse să fie acceptat de președintele Klaus Iohannis, social democrații au pregătit o listă de patru nume din care va fi ales candidatul la postul de premier: Mihai Fifor, Sorin Grindeanu, Marius Nica şi Vasile Dîncu. Dintre aceștia, unul singur este considerat drept favorit să fie șeful Executivului. Este vorba de Mihai Fifor, senator de Arad, care este președintele Consiliului Naţional al PSD și unul dintre apropiații lui Dragnea.

Se apropie ziua în care noul Parlament va își intra efectiv în atribuții. Asta se va întâmpla marți, 20 decembrie, când deputații și senatorii aleși în 11 decembrie se vor instala în cele două Camere ale Parlamentului. Cu toate că evenimentul de marți de la Palatul Parlamentului este următorul pas în evoluția post-alegeri, nu acesta este cel mai fierbinte subiect al momentului. Toată lumea este cu un ochi la PSD, iar cu altul la Palatul Cotroceni. De la social democrați, românii sunt curioși să afle numele pe care aceștia îl propun pentru postul de premier, iar de la Palatul Cotroceni - dacă Klaus Iohannis va accepta oferta PSD. În aceste condiții, întrebarea care află pe buzele tuturor este: „cine va fi premierul României?“. Până când vom afla numele celui care ar trebui să conducă Palatul Victoria în următorii patru ani, între social democrați și șeful statului asistăm la un joc de-a șoarecele și pisica. În timp ce PSD încearcă să-l surprindă pe șeful statului și să-i prezinte o propunere pe care nu o poate refuza, Iohannis încă mai speră că va reuși, măcar în al doisprezecelea ceas, să formeze o coaliție de centru-dreapta, care să guverneze țara. Convinși că președintele PSD, Liviu Dragnea, nu va avea șanse să fie acceptat de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de premier, social democrații au pregătit o listă de patru nume din care va fi ales candidatul la postul de prim-ministru: Mihai Fifor, Sorin Grindeanu, Marius Nica şi Vasile Dîncu. Dintre aceștia, unul singur este considerat drept favorit să fie șeful Executivului. Este vorba de Mihai Fifor, senator de Arad, care, potrivit surselor evz.ro, este prima opțiune în lista PSD. Intrat în Parlament în 2012, Mihai Fifor (46 de ani) a fost senator de Dolj. A cunoscut o ascensiune fulminantă în PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea. Sursa citată arată că, după ce a condus comisia parlamentară de anchetă a terenurilor de la Nana, Fifor a fost propulsat de Dragnea la şefia grupului PSD de la Senat. La scurt timp, tot cu susţinerea lui Dragnea, Fifor a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. Interesant este că în 2015, când social democratul Ioan Rus a demisionat de la Ministerul Transporturilor, fostul premier Victor Ponta l-a propus pe Fifor pentru preluarea mandatului, însă a fost respins de președintele Iohannis pe motiv că nu ar fi avut „experiența și expertiza” necesare. Fifor e licenţiat în Filosofie, a absolvit Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii Craiova şi deţine un master în literatura română, iar în 2003 a devenit doctor în antropologie socială.

GUVERNUL PSD - ALDE PRINDE CONTUR

În paralel cu nominalizarea unui candidat la postul de prim-ministru, social democrații alături de cei de la ALDE lucrează și la creionarea unui Guvern. Cele două formațiuni negociază și câte ministere va avea ALDE, având în vedere că PSD este de acord ca funcția de președinte al Senatului să fie păstrată de Călin Popescu-Tăriceanu. PSD s-a arătat dispus să cedeze ALDE două ministere, respectiv cele ale Educației și Energiei, care ar putea să fie conduse de Sorin Cîmpeanu și, respectiv, Andrei Gerea. Cât despre IMM și Turism, PSD spunea că este posibil ca pentru acest portofoliu să fie numit un om din afara partidului și aici era luat în calcul Florin Jianu, care a mai condus un minister într-un guvern trecut. În ce privește miniștrii pe care PSD i-ar numi din afara partidului, la Ministerul de Externe se vehiculează numele lui Bogdan Aurescu, actual consilier de stat al președintelui Klaus Iohannis, și acest lucru ar putea arăta și o conciliere pe care șeful PSD, Liviu Dragnea, o face cu șeful statului. Pe de altă parte, potrivit unor surse Realitatea TV, la Ministerul Muncii ar putea fi numită Rovana Plumb, la Cultură - Ionuţ Vulpescu, la Ministerul Tineretului - Gabriel Petrea, la Agricultură - Paul Stănescu, la Finanţele Publice - Cristian Socol, la Relaţia cu Parlamentul - Eugen Nicolicea, la Economie - Mihai Tudose, la Ministerul Justiţiei - Robert Cazanciuc, la Apărare - Georgian Pop, iar la Interne - Gabriel Vlase.

Preşedintele Klaus Iohannis ar putea desemna noul prim-ministru joi sau vineri, după consultările cu partidele parlamentare. Apoi, acesta va avea la dispoziţie 10 zile să-şi formeze Cabinetul şi să ceară încrederea Parlamentului.12
Pagina a fost generata in 0.1617 secunde