Patru universități româneşti, printre cele mai bune instituții de studii superioare din ECE. „Ovidius“ nu există în acest top

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Patru universități româneşti, printre cele mai bune instituții de studii superioare din ECE. „Ovidius“ nu există în acest top
Educație 12 Septembrie 2017 / 16:59 2934 accesări 0 comentarii

România are patru universități clasate în topul celor mai bune instituții de învățământ superior din Europa Centrală și de Est (ECE), conform clasamentului Quacquarelli Symonds (QS) 2018, realizat pe baza informațiilor indexate de Scopus, instrument al Elsevier și cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed, care include instrumente pentru a urmări, analiza și vizualiza cercetarea academică.

Conform topului QS al universităților din Europa Centrală și de Est, cele mai performante universități din România sunt: Universitatea din București - locul 42; Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași - locul 49; Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca - locul 50; Universitatea de Vest Timișoara - locul 64.

Primul loc în clasamentul QS Europa Centrală și de Est este ocupat de Universitatea de Stat din Moscova „M.V. Lomonosov”.

Criteriile care au stat la baza evaluării instituțiilor academice includ numărul de citări în publicații de specialitate per facultate (informații disponibile datorită Scopus), reputația instituției și numărul de studenți și profesori internaționali. Scopus face parte din portofoliul Research Intelligence al Elsevier, unul dintre cei mai mari furnizori de produse și servicii de informare din lume, care evaluează constant rezultatele din cercetare și performanța universităților, cu scopul de a participa cu soluții aplicate la dezvoltarea cercetării mondiale. „Rezultatele din ultimii zece ani ale cercetătorilor români, reprezentanți ai comunității academice și științifice locale, au contribuit la consolidarea reputației României ca hub de cercetare ambițios pe plan regional. Calitatea lucrărilor de cercetare desfășurate în multe dintre centrele de cercetare și în universitățile din România este superioară mediei mondiale, lucru reflectat de frecvența citării lucrărilor semnate de autori români în mediul academic.

Pentru noi este o prioritate să le oferim cercetătorilor români acces la resurse academice de înaltă calitate, doarece ne dorim să creăm un mediu prielnic pentru dezvoltarea și schimbul de informații, care vor contribui la progresul științific local”, a declarat Oana Stoian, Account Manager al Elsevier pentru Europa Centrală și de Est.

INGINERIA ȘI ȘTIINȚA CALCULATOARELOR, DOUĂ DINTRE PRINCIPALELE DOMENII DE INTERES ALE CERCETĂTORILOR ROMÂNI

Potrivit datelor indexate de Scopus, analizate cu ajutorul instrumentului SciVal, numărul de cercetători din România a crescut în ultimul an cu 3.500. Oamenii de știință români au publicat peste 78.400 de articole în ultimii cinci ani, iar principalele domenii de interes ale acestora sunt: inginerie, fizică și astronomie, medicină, știința calculatoarelor și știința materialelor. Raportat la calitatea lucrărilor științifice și la reputația lor internațională, cele mai performante domenii sunt știința planetelor și a spațiului, astronomie și astrofizică, cardiologie și medicină cardiovasculară, psihiatrie și sănătate mintală, epidemiologie, medicină de urgență, dar și unele ramuri ale ingineriei.

DESPRE SCOPUS

Scopus este cea mai mare bază de date de abstracte și citări a literaturii academice peer-reviewed și include instrumente pentru a urmări, analiza și vizualiza cercetarea academică. Este o bază de date comprehensivă, conținând peste 69 de milioane de înregistrări indexate de la peste 22.800 de titluri de jurnale și peste 150.000 de cărți de la mai mult de 5.000 de publisheri din toată lumea, asigurând astfel o acoperire interdisciplinară largă în domeniile științei, tehnologiei, medicinii, științelor sociale și artă și științele umaniste. Scopus a fost creat și dezvoltat cu ajutorul cercetătorilor și al bibliotecarilor și include linkuri către full-text, alte resurse ale bibliotecii și poate fi conectat la alte aplicații precum software-uri de managementul referințelor. Scopus face parte din portofoliul Elsevier Research Intelligence, care include instrumentele SciVal, sistemul Pure și servicii analitice customizabile.

DESPRE ELSEVIER

Elsevier este un lider mondial în furnizarea de soluții de informare care îmbunătățesc performanțele cercetătorilor din domeniile științei, tehnologiei și medicinii, ajutându-i să ia decizii bazate pe dovezi mult mai rapid și să aducă inovații care sparg limitele cunoașterii și contribuie la progresul omenirii. Elsevier oferă acces la soluții digitale - între care se numără ScienceDirect, Scopus, Elsevier Research Intelligence și ClinicalKey -, publică peste 2.500 de jurnale, inclusiv „The Lancet“ și „Cell“, și peste 33.000 de titluri de cărți, inclusiv o serie de titluri de referință. Elsevier este parte a grupului RELX Group plc, furnizor mondial de soluții de informare pentru profesioniști din toate domeniile.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.2632 secunde