Pe câte voturi s-ar putea baza Cabinetul Dăncilă în Parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe câte voturi s-ar putea baza Cabinetul Dăncilă în Parlament
Politică 29 August 2019 / 14:07 2055 accesări 1 comentariu

Conform ultimelor date, Cabinetul Dăncilă nu ar mai avea susţinere certă în Parlament, nici în cazul unei remanieri şi nici în cazul unei moţiuni. Matematic, PSD a pierdut majoritatea odată cu plecarea ALDE de la guvernare.Totuşi jocurile depind de negocierile dintre partide și se fac până în ultima clipă din ziua votului.

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în Parlament. PSD deţine, după modificările ivite vara aceasta, 202 mandate din totalul de 465 de parlamentari, iar Opoziţia are 236 de voturi, fără a lua în calcul parlamentarii neafiliaţi şi grupul minorităţilor. Tradiţional, parlamentarii minorităţilor naţionale votează cu partidul de la putere, în acest caz cu PSD. Totuşi, unul dintre aleşi, Ovidiu Victor Gantz, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, a anunţat că va vota pentru moţiunea de cenzură.

Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat intenţia de a depune o moţiune de cenzură în sesiunea parlamentară ordinară. Călin Popescu Tăriceanu a spus, la rândul său, că ALDE va acţiona ca un partid de opoziţie şi va vota împotriva Guvernului la moţiunea de cenzură. Totodată, USR a anunţat că va susţine moţiunea de cenzură dar nu este gata pentru a prelua guvernarea, ci aşteaptă reconfigurarea Parlamentului prin votul popular pentru a putea să aplice un program propriu.

Scenariul în care UDMR ar vota împotriva Guvernului este posibil în contextul în care Kelemen Hunor a precizat că partidul său nu va susţine guvernarea PSD. În cazul unor negocieri între PSD şi UDMR pentru susţinerea Guvernului, cel mai probabil partidul lui Kelemen Hunor ar impune condiţii greu de acceptat pentru social-democraţi. UDMR a rupt protocolul de colaborare cu PSD pe 23 martie 2019, din cauza lipsei de acţiune a PSD privind situaţia cimitirului din Valea Uzului.

Conform articolului 113 din Constituţia României, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură.

În ultimii 29 de ani, doar trei moţiuni de cenzură au fost adoptate în Parlament, în 2009, 2012 şi 2017.

Loading...

1 comentariu

Un privat 20:01:38 / 29 August 2019
In opozitie e liniste

Viorica ,lasa-i tata pe tutalari sa ia guvernarea, cu guvernul lui Iohanis=6 case, ca va fi saracie lucie.E o vorba romanii s-au saturat de bine, la mare, la munte,ful.Stai si matale in banca, fara batai de cap. Bugetarii,pensionarii care acum voteaza cu ciuma neagra, va fi vai mama lor.Ce spun eminentele Caramitru si Catu, CURATENIE DE PRIMAVARA.tu si asa nu furi,stai linistita in opozitie.

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.261 secunde