Pe ce loc se află România în topul consumului de droguri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Raportul European privind situaţia drogurilor 2019

Pe ce loc se află România în topul consumului de droguri

Social 18 Iunie 2019 / 18:17 1961 accesări

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a lansat recent rezultatele Raportului European privind situaţia drogurilor 2019 şi ale Raportului de ţară privind situaţia drogurilor 2019. Lansarea documentului a constituit un mijloc de comunicare a eforturilor privind prevenirea, combaterea şi monitorizarea consumului şi traficului ilicit de droguri, depuse la nivel european şi naţional, în contextul politicilor europene antidrog. Raportul european privind drogurile 2019: Tendințe și evoluții oferă o analiză cuprinzătoare a noilor modele observate în UE, în Turcia și în Norvegia. Documentul examinează oferta și piața drogurilor, prevalența și tendințele consumului de droguri, efectele negative asociate drogurilor și acțiunile întreprinse ca răspuns. Acesta este însoțit de Buletinul statistic 2019, care conține setul de date la nivel european aflat la baza analizei.

CE DROGURI SUNT CONSUMATE ÎN ȚARA NOASTRĂ

Potrivit celor mai recente date, ţara noastră se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte consumul oricărui tip de drog. De asemenea, Raportul de ţară privind situaţia drogurilor 2019 relevă faptul că la nivelul populaţiei generale din România se identifică o prevalenţă de-a lungul vieţii a consumului oricărui tip de drog ilicit de 7,6%. Prevalenţa în ultimul an a acestui tip de consum este de 4,1%, în timp ce, pentru consumul din ultima lună se observă o prevalenţă de 1,8% (conform datelor ultimului studiu în populaţia generală - GPS, realizat de Agenţia Naţională Antidrog în anul 2016). Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România, deşi înregistrează cele mai mici valori din Europa. După canabis, pe poziţia a doua în „topul” celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) - 2,5%. Urmează: cocaină/ crack şi LSD - câte 0,7%, ecstasy - 0,5%, ciuperci halucinogene - 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină - câte 0,3%. Consumul oricărui drog ilicit prezintă prevalențe de două ori mai mari în rândul adulților tineri (grupa de vârstă 15-34 ani), față de cele înregistrate în populația generală (15-64 ani), dar ratele sunt similare celor identificate în populația școlară (16 ani). Principalele droguri stimulante ilicite disponibile în România sunt ecstasy, cocaina, și amfetaminele. Pentru drogurile stimulante, valorile înregistrate de indicatorii de monitorizare sunt mici, tendințele în consum fiind diferite în funcție de tipul drogului și populația studiată, dar se constată creșterea solicitărilor pentru serviciile de tratament. Numărul estimat de consumatori problematici de opioide, la nivel național, este 20288 (95% CI: 10084-36907), rata fiind 1,65 (95% CI: 0,8 - 2,9) consumatori problematici de opioide la 1000 de locuitori din România.

CUM AFLI DACĂ VEI AJUNGE DEPENDENT DE DROGURI

Cei care consumă doar ocazional droguri, dar vor să știe cât de mare este pericolul în cazul lor, pot afla dacă faci un test specializat. Este vorba despre sistemul de evaluare numit „Drug Use Disorders Identification Test - DUDIT”, un test validat științific, ce le oferă posibilitatea potențialilor consumatori de droguri să afle cât de aproape se află de marginea prăpastiei. DUDIT a fost realizat de o echipă de psihiatri condusă de dr. psihiatru Anne H. Berman din cadrul Institutului Karolinska din Suedia. În România, testul este disponibil online, la adresa http://infodrog.ro. Apăsând în dreptul secțiunii „Test DUDIT”, ești trimis direct pe link-ul unde se află sistemul de evaluare. DUDIT are 11 întrebări legate de consumul de droguri, la care trebuie să răspunzi cu cea mai mare sinceritate. Sistemul de evaluare conține încă 9 întrebări suplimentare, la care răspunzi numai dacă dorești. În cazul în care îți faci griji privind păstrarea confidențialității, trebuie să știi că nu ai motive să te temi. Răspunsurile tale vor fi stocate într-o bază de date numai pentru statistica generală. Nicio informaţie personală nu va fi salvată şi nu vei putea fi identificat după răspunsurile tale. Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța spun că proprietăţile psihometrice ale celor 11 itemi ai testului de autoidentificare a tulburărilor datorate consumului de droguri au fost evaluate într-un eşantion de consumatori de droguri cu istoric îndelungat de consum aflaţi în penitenciare, sistemul de probaţiune, secţiile de detoxificare din spitale şi dintr-un eşantion cuprinzând populaţia generală din Suedia. În eşantionul consumatorilor de droguri, testul DUDIT prezice dependenţa de droguri cu o sensibilitate de 90% şi o specificitate de 78 şi 88%.



Ştiri recomandate

12