Pe modelul SUA, Guatemala îşi mută ambasada în Israel

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Al doilea stat

Pe modelul SUA, Guatemala îşi mută ambasada în Israel

Externe 16 Mai 2018 / 16:43 414 accesări
Preşedintele Guatemalei, Jimmy Morales, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Fotografie din 2016, noiembrie. Sursa: Abir Sultan / AFP/Getty Images

Preşedintele Guatemalei, Jimmy Morales, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu. Fotografie din 2016, noiembrie. Sursa: Abir Sultan / AFP/Getty Images

Aşa cum anunţase încă de la finalul lui 2017, Guatemala a făcut marele pas: şi-a mutat ambasada în Israel. Nou ambasadă a fost a inaugurată miercuri, la Ierusalim, după exemplul SUA într-un demers de ruptură diplomatică ce i-a iritat pe palestinieni, informează AFP. Astfel, Guatemala este a doua ţară care îşi transferă reprezentanţa diplomatică la Ierusalim, punând capăt deceniilor de consens internaţional care stabileşte ca ambasadele să fie instalate în afara Oraşului Sfânt, dat fiind statutul său disputat şi persistenţa conflictului israeliano-palestinian. "Aţi fost întotdeauna printre primii. Aţi fost a doua ţară care a recunoscut Israelul", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul ceremoniei de deschidere, în prezenţa preşedintelui Guatemalei, Jimmy Morales.

Fiica preşedintelui american, Donald Trump, Ivanka Trump, şi secretarul american al trezoreriei, Steve Mnuchin,au dezvelit luni sigla oficială a noii ambasade a Statelor Unite la Ierusalimîn cadrul ceremoniei la care preşedintele Trump a promis, într-un mesaj video, că Statele Unite rămân angajate în procesul avansării către un acord de pace între israelieni şi palestinieni.

Premierul israelian i-a mulţumit preşedintelui Donald Trump pentru că „a avut curajul” să-şi respecte promisiunea de mutare a ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, oraş pe care premierul Netanyahu l-a numit capitala „eternă, indivizibilă a Israelului”. În schimb, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, a atenţionat că relocarea Ambasadei SUA la Ierusalim va genera şi mai multă tensiune şi instabilitate în Orientul Mijlociu şi a subliniat că după această decizie Statele Unite ale Americii nu mai pot pretinde rolul de mediator în negocierile de pace între israelieni şi palestinieni.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2257 secunde