Pedepse aspre pentru difuzarea de știri false

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rusia:

Pedepse aspre pentru difuzarea de știri false

Externe 14 Decembrie 2018 / 09:40 669 accesări

Duma de Stat a Rusiei urmează să voteze pentru mai multe proiecte de lege pentru a spori sancțiunile pentru cei care răspândesc informații false pe internet sau "exprimă lipsa de respect evident" pentru societate și funcționarii de stat.

Proiectele de lege sunt amendamente la legile actuale împotriva exprimării fără respect în spațiile publice.

Primul proiect de lege, propus în cadrul "huliganismului mic", cum a fost denumit fenomenul, menționează în mod specific difuzarea informațiilor "în formă indecentă, exprimând o lipsă de respect evident" pentru societate, funcționarii de stat, Constituția Rusiei și autoritățile statului rus.

În cazul în care informațiile difuzate nu conțin nimic care să indice o infracțiune, o persoană ar putea fi amendată cu până la cinci mii de ruble (66 EUR) sau închisă pentru o perioadă de până la 15 zile.

Al doilea proiect de lege privește sursa de informații care "exprimă o lipsă de respect evident", sugerează că oficialii ruși pot bloca sau restricționa accesul la astfel de pagini pe web.

Un al treilea proiect de lege propune o represiune specifică privind difuzarea online a știrilor false. Pentru distribuirea "unor informații false, semnificative din punct de vedere social diseminate sub forma unor mesaje de încredere care amenință viața și / sau sănătatea cetățenilor, încălcarea în masă a ordinii publice și / sau a siguranței publice" se aplică o amendă de până la 1 milion de ruble (13.000 €).

Pentru civilii individuali, amenda propusă pentru răspândirea informațiilor false ar fi cuprinsă între 3.000 - 5.000 de ruble (40-66 €). Pentru persoanele juridice, amenda propusă ar fi cuprinsă între 400.000 de ruble - 1 milion ruble (5300 - 13.000 €).

Andrei Babushkin, președintele Comitetului pentru Drepturile Civile din Rusia, a declarat că propunerile legislatice nu fac suficient diferențierea între o simplă greșeală și reaua intenționat.

"Când spunem că pentru această greșeală te vom pune în închisoare, pentru altă greșeală te vom amenda, ori pentru această greșeală ne asigurăm că vei părăsi această lume, se creează o atitudine represivă în societate", a spus Babushkin Euronews.

"Oamenii se vor dovedi a fi intimidați, înspăimântați, vor avea frică să-și deschidă gura și se vor teme să-și arate poziția", a mai spus acesta.12