Peisajele au un rol important în sănătatea mentală și fizică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peisajele au un rol important în sănătatea mentală și fizică

Lifestyle 29 Septembrie 2015 / 14:39 494 accesări

Cercetătorii americani susțin că frecventarea unor spații verzi sau marine are efecte extrem de benefice asupra sănătății mentale și fizice. Specialiștii respectivi menționează conceptul de ”peisaje terapeutice”. Studiul realizat de ei a vizat persoane vârstnice din Vancouver și împrejurimi (extremul vestic al Canadei, pe coasta Pacificului), cărora li s-a cerut să dea amănunte în termeni calitativi și cantitativi despre contactele cu spații verzi (parc, grădină publică, pădure, stradă mărginită de copaci, ronduri de flori) și albastre (lacuri, râuri, mare). Datele obținute au fost puse în legătură cu evaluarea unei stări bune fizice și mentale resimțite (subiective).

Rezultatul studiului a pus în evidență un impact extrem de pozitiv al acestor medii. Astfel, persoanele care au acces frecvent la spațiile menționate au prezentat scoruri mai bune, lucru ce se explică în mai multe feluri, printre care stimularea activității fizice (plimbări), izolare mai scăzută (oamenii ies mai mult din casă și întrețin relații sociale) și un efect de relaxare (zgomotul apei, cântecul păsărilor). Există diferențe în funcție de accesibilitate și securitate, însă, în general, influența benefică este cât se poate de reală.

Cercetătorii implicați consideră că amenajarea unor spații verzi și albastre în mediul urban și semiurban contribuie la o îmbătrânire în stare fizică și mentală bună și la o atitudine pozitivă în general. Ei notează că, dacă se acordă, pe bună dreptate, o mare atenție locurilor de joacă pentru copii, seniorii nu beneficiază suficient de spații de destindere destinate lor, ceea ce este regretabil.

Citește și:

35 de lei pentru o noapte de cazare, prin programul ”Vacanțe la țară”

Lucrul prelungit în poziția șezând poate provoca anxietate

Jumătate din bolile psihice de la maturitate debutează înainte de 15 ani

Leguma care poate întineri creierul cu 11 ani

Nu există arie terapeutică neacoperită în România12
Pagina a fost generata in 0.5259 secunde