Pensionarii nu se vor mai putea angaja la stat?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O decizie luată de Parlament va crea nemulţumiri persoanelor vârstnice Pensionarii nu se vor mai putea angaja la stat?!
Social 25 Noiembrie 2018 / 15:10 2538 accesări 3 comentarii

Un proiect de lege a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere, iar potrivit acestuia pensionarii nu se vor mai putea angaja la stat, iar veniturile din pensii nu vor mai putea fi cumulate cu cele salariale obținute ca angajat al unei instituții bugetare.

Propunerea legislativă privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale provenite din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice a fost pusă recent în dezbaterea senatorilor şi prevede restrângerea posibilităţii de a cumula anumite venituri. Pentru a se putea aplica, proiectul legislativ are nevoie de aprobarea parlamentarilor şi de publicarea în Monitorul Oficial. Modificarea legislaţiei privind cumularea unor venituri reprezintă, de fapt, o limitare a acestei posibilităţi. Mai exact, după intrarea în vigoare a propunerii legislative, românii care primesc pensie, indiferent că aceasta provine din sistemul public sau din alte sisteme de pensie, nu se vor mai putea angaja la stat şi nu vor mai putea cumula veniturile obţinute astfel cu cele provenite din pensii. După cum stabileşte textul documentului, beneficiarii “dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public nu pot cumula pensia netă cu veniturile salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială”.

Dacă proiectul legislativ va ajunge să se aplice, afectaţi de interdicţia de a cumula veniturile din pensii cu cele obţinute din salariile de la stat vor fi atât cei care, la momentul aplicării prevederilor proiectului, beneficiază de pensie, dar nu sunt şi angajaţi, adică nu se vor mai putea angaja la stat, cât şi cei care cumulează deja aceste două venituri.

În cazul în care obţine cele două tipuri de venituri, o persoană va trebui să decidă, în cel mult 30 de zile de la intrarea în vigoare a proiectului, la ce venituri va renunţa. Concret, persoanele aflate în acestă situaţie vor trebui să aleagă între a suspenda plata pensiei pe perioada desfăşurării contractului de muncă şi a înceta raporturile de muncă cu instituţia de stat.

Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial. SURSA: avocatnet.ro

Taguri articol
Loading...

3 comentarii

Ct 15:05:18 / 06 Decembrie 2018
f bine !

asta chiar ar fi o lege buna, trebuie votata urgent !

Alin Bodeschi 16:35:55 / 19 Decembrie 2018
Minune!

E cel mai bun lucru daca proiectul de lege va trece... Sistemul public e capusat de pensionari mai bine de jumatate, iar tinerii pleaca in strainatate din cauza lor in loc sa dezvolte proiecte pentru comunitatea careia ii apartin.

Răspunde | Raportează | | |+10
Marius Campeanu 18:11:08 / 14 August 2019
în sfârșit

Tinerii pleaca din țară si pensionarii le ocupa locurile de muncă, unii au pensii mari si mai vor si salariu, penibil, daca se aplica legea asta urgent, voi vota la alegeri PSD!!!!!!

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Pagina a fost generata in 0.161 secunde