Pentru prima dată în istorie, Olanda îşi cere scuze pentru persecutarea evreilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru prima dată în istorie, Olanda îşi cere scuze pentru persecutarea evreilor
Externe 27 Ianuarie 2020 / 10:48 1096 accesări 0 comentarii
Mark Rutte

Mark Rutte

Premierul Olandei şi-a cerut scuze, duminică, în numele guvernului, pentru eşecul înregistrat de țara sa în ceea ce privește protejarea evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Premierul Olandei, Mark Rutte, şi-a cerut scuze pentru prima dată în numele guvernului olandez pentru persecutarea evreilor în timpul războiului, aceasta a declarat că s-a făcut prea puţin pentru a proteja evreii de atrocităţile comise de nazişti.

"Din moment ce ultimii supravieţuitori se află încă printre noi, îmi cer scuze în numele guvernului pentru faptele autorităţilor olandeze de la vremea respectivă. Guvernul nostru nu a acţionat ca un apărător al dreptăţii şi al siguranţei locuitorilor.", a declarat premierul Mark Rutte.

Din cei 140.000 de evrei existenţi în Olanda în momentul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, doar 38.000 au supravieţuit regimului nazist.

Autorităţile olandeze nu şi-au recunoscut niciodată până acum rolul pe care l-au avut în facilitarea persecutării evreilor de către Germania nazistă.

Fostul prim-ministru al Olandei Wim Kok, şi-a cerut scuze în 2000 pentru primirea "rece" oferită supravieţuitorilor lagărelor de concentrare la reîntoarcerea în Olanda, însă nu menţionat eşecul guvernului olandez de a proteja cetăţenii evrei în vremea războiului.

Premierul Mark Rutte a participat la un marş tăcut pentru comemorarea victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, chiar în ajunul aniversării a 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz.

"La 75 de ani după Auschwitz, antisemitismul este încă printre noi, de aceea guvernul olandez recunoaşte pe deplin ceea ce s-a întâmplat şi o declară cu voce tare", a mai adăugat premierul Mark Rutte.

Declaraţia premierului olandez vine la doar câteva zile după ce Forumul Mondial al Holocaustului a avut loc la Israel, în care mai mulţi lideri ai Lumii s-au renit pentru a comemora victimele "Shoah" (Holocaustului).Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1528 secunde