Percheziții de amploare la suspecți de cămătărie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Percheziții de amploare la suspecți de cămătărie
Eveniment 17 Martie 2017 / 09:15 2046 accesări 3 comentarii

Procurorii DIICOT fac, vineri dimineaţa, 18 percheziţii la Timişoara şi Suceava într-un dosar în care mai multe persoane sunt suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, cămătărie, evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul este estimat de anchetatori la 3,5 milioane de euro, fiind în jur de 30 de victime.

"S-a reținut faptul că, în perioada 2010-2017, s-a constituit un grup infracțional organizat de mari dimensiuni, care a acționat coordonat pe raza mun. Timișoara și Suceava, având ca scop desfășurarea de activități infracționale constând în acordarea de împrumuturi de sume de bani, prin contracte perfectate „ad validitatem”, în conținutul cărora erau disimulate și dobânzile aferente sumelor împrumutate. Contractele de împrumut erau perfectate cu obligația persoanelor împrumutate de a oferi garanții imobiliare solide. În cazul in care persoanele împrumutate nu rambursau la termen debitul contractat se demara procedura executării silite, în regim de urgență", susţin procurorii.

Banii împrumutaţi erau înapoiaţi atât cash cât şi prin virament bancar. Liderii grupării infracționale foloseau diferiți membri ai familiei și alți apropiați, ca interpuși la încheierea contractelor de împrumut sau îi împuterniceau ulterior pe aceștia pentru a iniția procedura executării silite împotriva victimelor.

"În nici unul dintre cazuri, cămătarii nu acceptau nici un fel de compromis în rezolvarea situației, în sensul că nu permiteau victimelor să își valorifice singure imobilele la prețul real al pieței, pentru a-și putea achita debitele, refuzând categoric să ridice ipotecile instituite pe numele acestora. Scopul clar conturat al grupării era de la bun început deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care aceștia garantau împrumuturile contractate, prin instituirea de dobânzi mari, la termene de scadență foarte scurte, lucru care făcea ca victimele să fie în imposibilitatea de a plăti dobânzile percepute de cămătari", completează DIICOT.

În cele mai multe cazuri, persoanele care s-au împrumutat cu camătă şi au garantat cu proprietăţile au fost deposedate.

"Ulterior deposedării de bunurile imobile, unii debitori erau nevoiți să locuiască în propria lor casă ca și chiriași ai membrilor grupării, achitând lunar sume cuprinse între 200 și 300 Euro, în multe cazuri victimele ajungând să achite sume de peste 15.000 euro cămătarilor, doar cu titlu de chirie, membrii grupării rotunjindu-și astfel veniturile și din prestarea de astfel de activități oneroase, nedeclarate la autoritățile fiscale pentru plata impozitului aferent. Cu sumele de banii obţinute din cămătărie de către membrii grupării infracționale, se realiza achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile, înregistrate pe numele acestora sau pe numele altor persoane din anturajul lor sau din familie", transmite DIICOT.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1764 secunde