Periculos! Agent din penitenciarul Poarta Albă, atacat de deținuți

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Periculos! Agent din penitenciarul Poarta Albă, atacat de deținuți

Eveniment 29 Noiembrie 2017 / 10:15 2564 accesări

Deținuții de la Poarta Albă au atacat un paznic! Potrivit unui comunicat al Penitenciarelor, în data de 28 noiembrie 2017, în jurul orei 09.30, agentul de penitenciare Viorel Băcanu, unic supraveghetor pe secția E5 din cadrul Penitenciarului Poarta Albă, a fost agresat de către deținuții pe care a încercat să-i oprească dintr-o încăierare extrem de violentă. Acesta a suferit o serie de vătămări corporale, urmând ca în această dimineață să fie prezentat la Serviciul de Medicină Legală Constanța pentru a se stabili cu exactitate de câte zile de îngrijiri medicale are nevoie.

Deținuții implicați în agresiune au fost identificați cu ajutorul camerelor de supraveghere, actele de violență fiind favorizate de faptul că aceștia circulă liber în interiorul secției de deținere. Cei peste 400 de deținuți, plasați, de regulă, în custodia agentului Viorel Băcanu sunt încadrați la regimul semi-deschis, iar acesta a avertizat conducerea penitenciarului în legătură cu evidenta situație de inferioritate și cu precaritatea mijloacelor de siguranță. „Au fost declanșate verificări, din datele inițiale reieșind că agentul a fost atacat prin surprindere cu un obiect contondent, nefiind exclusă posibilitatea ca altercația dintre deținuți să fie de fapt o stratagemă. Agentul supraveghează de unul singur această masă de deținuți, fiind ajutat de un alt coleg care, însă, are în responsabilitate curțile de plimbare, în contextul în care monitorizarea camerelor video este intermitentă, din lipsă de personal“, au declarat reprezentanții Federației Sindicale a Penitenciarelor.

Incidentul survine după ce, agentul de penitenciare Viorel Băcanu a fost forțat să accepte reluarea serviciului pe secția de deținere, singur cu acești deținuți (numărul a scăzut către 330 de la peste 400, urmare a grațierii mascate) și în condiții de risc pentru viața și sănătatea personală, după mai multe "ședințe" în care a fost amenințat fățiș de către conducerea unității. „Iată că, din păcate, temerile acestuia s-au adeverit și doar providența și experiența au făcut ca acesta să scape, doar cu vătămări corporale. Agresiuni la adresa personalului, aflat în inferioritate și cu dotări la nivelul anilor 1970, se întâmplă în fiecare zi în penitenciare. Exemplul de la Penitenciarul Poarta Albă iese în evidență prin indolența conducerii operative a penitenciarului care refuză să dispună măusuri de siguranță, riscând astfel viața și sănătatea agenților și ofițerilor din subordine. Având, deci, în vedere că șefii Penitenciarului Poarta Albă au ignorat avertismentele referitoare la insuficiența măsurilor de siguranță pentru personal, refuzând chiar dotarea agetului supraveghetor cu un sistem "man-down" care să-i permită acestuia să alerteze echipa de intervenție, deși astfel de mijloace de avertizare au fost achiziționate și sunt păstrate în magazia penitenciarului, solicităm o anchetă din partea Ministerului Justiției și sancționarea celor vinovați“, se arată în comunicatul sindicaliștilor.12