Personalitățile Constanței, despre moartea profesorului Dumitrașcu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Personalitățile Constanței, despre moartea profesorului Dumitrașcu
Cultură 18 Ianuarie 2017 / 07:12 3680 accesări 10 comentarii

Constanța este mai săracă de marți, 17 ianuarie, când unul dintre cei mai mari politicieni, profesori și istorici ai urbei a trecut în rândul celor drepți. Reputatul profesor Gheorghe Dumitrașcu a decedat la vârsta de 77 de ani, lăsând în urmă multă tristețe și eterne regrete. Născut la 25 septembrie 1939, în satul Nisipari (comuna Castelu) din judeţul Constanţa, profesorul şi-a legat iremediabil destinul de locul natal, al cărui cetățean de onoare a fost numit în urmă cu mai mulți ani. Studenţii şi masteranzii de la Facultatea de Istorie şi Drept a Universităţii „Ovidius”, la fondarea căreia a pus umărul, l-au considerat un adevărat model intelectual. Pe lângă remarcabila activitate de la catedră, Dumitrașcu a fost un bun politician. Timp de zece ani, între 1990 și 2000, Gheorghe Dumitraşcu a fost senator în Parlamentul României, fiind membru al Comisiei de Cultură, Artă şi Mass-Media, precum şi a celei de Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică din cadrul Senatului României. În calitate de parlamentar, Dumitrașcu a avut o contribuţie importantă la realizarea Constituţiei României, la Legea Fondului funciar, la Legea Învăţământului, la Legea Radio şi Televiziunii.

Moartea sa a cutremurat lumea culturală, politică și a învățământului din Constanța, domenii asupra cărora Dumitrașcu și-a pus amprenta puternic. Personalitățile urbei, care l-au cunoscut, l-au admirat, l-au avut profesor sau coleg il descriu drept un om cu bun simț, muncitor, un cercetător genial și inimos care și-a pus tot sufletul pentru formarea a zeci de generații de elevi, studenți și masteranzi, dar și pentru dezvoltarea culturală a Constanței și a Dobrogei.

DECEBAL FĂGĂDĂU: „AVEA TALENTUL DE A TE FACE SĂ TRĂIEȘTI ISTORIA“

Unul dintre cei a cărei viață a fost profund influențată de profesorul Gheorghe Dumitrașcu este primarul Constanței, Decebal Făgădău, fost elev al marelui istoric. Profund marcat de moartea profesorului Dumitrașcu, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat că regretă nespus moartea celui ce i-a fost dascăl în anii de liceu. „Avea talentul de a te face să trăiești istoria. Avea mai multe cărți scrise decât au citit unii. Condoleanțe familiei!“, a afirmat Făgădău.

CJC DEPLÂNGE MOARTEA ISTORICULUI GHEORGHE DUMITRAȘCU

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, deplânge trecerea la cele veşnice a reputatului istoric Gheorghe Dumitraşcu: “Am primit cu profundă durere vestea trecerii în nefiinţă a prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu. Constanţa pierde un mare istoric, un dascăl iubit de studenţi, scriitor deopotrivă, un patriot dar şi un important om politic în perioada 1990-2000. Marele profesor Gheorghe Dumitraşcu, cel care a format generaţii de tineri, va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră. În aceste clipe grele, doresc să transmit familiei sincere condoleanţe!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

RECTORUL UNIVERSITĂŢII “OVIDIUS”, PROF. UNIV. DR. SORIN RUGINĂ: “GHEORGHE DUMITRAŞCU, O PERSONALITATE REVOLUȚIONARĂ”

“Este o mare pierdere pentru Constanţa, pentru Universitatea “Ovidius” şi pentru mine personal, pentru că mă leagă de dânsul o prietenie de lungă durată, într-o relaţie bazată pe realizări profesionale şi idealuri împlinite. În 1990, când am vorbit pentru prima oară despre înfiinţarea Universităţii, mulţi au zâmbit. El a fost primul care m-a susţinut şi care a spus că este o idee excelentă, a fost primul care a semnat documentul cu care urma să mergem la minister. Asta n-am să uit niciodată, cât voi trăi, căci aşa a început istoria Universităţii “Ovidius”, cu o revoluţie, susţinută de o personalitate revoluţionară. (Universitatea “Ovidius” a luat fiinţă prin Hotărârea Guvernului României nr. 225/7 martie 1990 – n.r.). A fost un om deosebit, cu o putere incredibilă de muncă, extrem de modest, un adevărat model pentru multele generaţii de studenţi şi masteranzi pe care i-a îndrumat. Cred cu tărie că a dorit să evite intrarea în politică, însă aşa a fost conjunctura, cumva... el s-a sacrificat. Universitatea „Ovidius”, precum şi alte instituţii academice importante din România l-au omagiat încă din timpul vieţii, recunoscându-i în mai multe rânduri meritele extraordinare, chiar dacă zona politică a ales să-l mâhnească cu doar câteva luni înainte de dispariţia sa. Ne-a legat mai mult decât o relaţie, ne-a legat un ideal comun şi asta face ca pierderea şi tristeţea pe care le resimt să fie cumplite. Dumnezeu să-l odihnească!”.

GHEORGHE DUMITRAŞCU, UNUL DIN FONDATORII UNIVERSITĂȚII „OVIDIUS”

„Profesorul Gheorghe Dumitrașcu a fost una dintre personalitățile care au marcat decisiv istoria recentă a cetății Tomisului, atât în calitate de dascăl și istoric, cât și ca om politic. Noi, cadrele didactice ale Universității „Ovidius” din Constanța, acum la trecerea la cele veșnice a lui Dumitrașcu, facem o cuvenită reverență în fața celui care a fost fondator al instituției noastre academice, în 1990. Prin atitudinea sa, prin spiritul său ales, profesorul Gheorghe Dumitrașcu ne lasă moștenire modelul implicării cu toată ființa în ceea ce un om construiește. În același timp, profesorul Gheorghe Dumitrașcu va rămâne în memoria noastră ca un orator desăvârșit, cu o capacitate extraordinară de a capta audiența. Prin accentele critice ale discursului, dar și prin ironia fină, domnia sa demonstra că este un artist al cuvintelor, un om cu o cultură remarcabilă, un interlocutor pe cât de plăcut pe atât de incomod în dezbateri, un vorbitor înnăscut, cu care puteai să fii de acord, sau nu, dar era imposibil să-i ignori poziția. Ziua de 17 ianuarie 2017 este una în care Constanța pierde un intelectual emblematic pentru spațiul dobrogean. Ne exprimăm pe această cale toată gratitudinea pentru tot ce a făcut profesorul Gheorghe Dumitrașcu pentru Universitatea „Ovidius” și transmitem sincere condoleanțe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, se arată într-un comunicat semnat de Comunitatea academică a Universităţii „Ovidius” din Constanţa.

DR. GABRIEL CUSTUREA: „DUMITRAȘCU ESTE UNUL DINTRE OAMENII INIMOȘI CARE AU PUS PE PICIOARE UNIVERSITATEA „OVIDIUS". ERA UN TIP ACTIV ȘI NEASTÂMPĂRAT"

Cercetătorul dr. Gabriel Custurea, fost director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța: „Este o pierdere pentru Istoriografia constănțeană. Ne cunoșteam de mult, cred că de vreo 40 de ani. Am fost colegi la începutul carierei mele, Dumitrașcu fiind șeful Secției de Istorie Modernă și Contemporană din cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. A fost un om activ, care s-a implicat în multe proiecte. Este unul dintre oamenii inimoși care au pus pe picioare Universitatea „Ovidius“. A făcut și politică. Era un tip activ și neastâmpărat, dacă termenul se asortează cu un om de vârstă matură. În plus, era foarte variat în creațiile sale. A scris atât amintiri, cât și eseuri , dincolo de articole și studii de specialitate. Era un timp care nu avea liniște, trebuia să facă în permanență ceva.“

DECANUL FACULTĂŢII DE ISTORIE DIN UNIVERSITATEA „OVIDIUS”, CONF.UNIV.DR. EMANUEL PLOPEANU: „UN ADEVĂRAT FORMATOR”

„Profesorul Gheorghe Dumitraşcu a fost un adevărat formator al numeroaselor generaţii de studenţi şi masteranzi încă de la începuturile Facultăţii de Istorie, la a cărei apariţie a contribuit. Ca dascăl, s-a remarcat prin forţa de a dezvolta aptitudinea de cercetare şi dragostea faţă de istorie în rândul tuturor celor care i-au fost învăţăcei. Îl considerăm a fi una dintre cele mai importante personalităţi care a marcat, în mod fundamental, cercetările legate de istoria Dobrogei prin zecile de studii, analize, cărţi şi lucrări publicate. Este o pierdere imensă pentru cercetarea dobrogeană şi pentru oraşul nostru. Dumnezeu să-l odihnească!"

IPS TEODOSIE, ARHIEPISCOPUL TOMISULUI: „PRIN VIAȚA ȘI OPERA SA, DISTINSUL PROFESOR S-A DOVEDIT A FI O PERSONALITATE MARCANTĂ A SOCIETĂȚII CONSTĂNȚENE, LA NIVEL LOCAL ȘI NAȚIONAL”

Trecerea la cele veșnice a profesorului Gheorghe Dumitrașcu lasă în inimile noastre o firească tristețe, dar și dorul nestins al reîntâlnirii în veșnicie. Prin viața și opera sa, distinsul profesor s-a dovedit a fi o personalitate marcantă a societății constănțene, la nivel local și național. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să-l ierte și nădăjduim să-l învrednicească a fi cetățean de onoare al Raiului. Slujba de înhumare va fi oficiată de către IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, joi, 19 ianuarie 2017, ora 11.00, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

„O CONŞTIINŢĂ DOBROGEANĂ DIN ZILELE NOASTRE”

„Profesorul Gheorghe Dumitraşcu - român dobrogean ot Caratai, cum îi place să se autodefinească, sintetizând în această sintagmă componentele geoetnospirituale ce-l definesc - este, în lumina faptelor şi scrierilor sale, nu am nicio îndoială, o personalitate polivalentă şi unul dintre cele mai vizibile şi viabile repere ale intelectualităţii dobrogene din ultimile patru decenii”, spunea, în 2009, conf. univ. dr. Stoica Lascu, preşedinte al Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România. „Cine are răbdarea în a-i parcurge opera edită - scrieri istorice, literare, memorialistice, didactice, politice -, cine-i cunoaşte preocupările ştiinţifice şi creative, lucrările aflate în multe manuscrise, cine se apleacă fără prejudecăţi asupra acţiunilor şi opiniilor sale politice, de pură extracţie naţional-culturală românească în context european, cine-i percepe sensibilitatea, altruismul şi inerentele slăbiciuni ale umanului - nu poate să-l definească decît ca atare: o conştiinţă cinstită şi onestă a vremurilor sale”, a mai spus conf. univ. dr. Stoica Lascu, în 2009, când Dumitrașcu aniversa 70 de ani de viață.

"GÂNDURILE NOASTRE SE ÎNDREAPTĂ SPRE FAMILIA ÎNDURERATĂ"

Reprezentanții Primăriei Castelu, de care aparține satul natal al lui Dumitrașcu, Nisipari, și-au exprimat regretele profunde față de istoricul care a fost numit, în timpul vieții, cetățean de onoare al comunei: "Cu durere în suflet și întristare am aflat vestea că istoricul constănțean, prof. Gheorghe Dumitrașcu, cetățean de onoare al comunei noastre, a trecut astăzi în lumea celor drepți. Gândurile noastre se îndreaptă spre familia îndurerată, căreia îi stăm la dispoziție și ne exprimăm sincerul regret pentru această grea pierdere. Dumnezeu să-l ierte!"

FOST STUDENT: "CÂND ZICEAI DOBROGEA, ZICEAI DUMITRAȘCU, ȘI INVERS"

Moartea istoricului Gheorghe Dumitrașcu a lăsat un gol profund și o durere intensă și în inimile celor ai căror pași i-a îndrumat pe căile fascinantei lumi a Istoriei. Un fost student, care a ales să își păstreze anonimatul, a postat pe site-ul www.telegrafonline.ro un mesaj emoționant pe care îl redăm integral: "Dumnezeu să-l ierte! A fost un om bun și foarte cinstit, un mare patriot român și un mare dobrogean. Lasă o operă semnificativă. Are o istorie a Dobrogei, în zeci de studii și articole, o istorie a interbelicului românesc în teza de doctorat (1932-1940), o istorie națională modernă și contemporană în zeci de studii. A fost printre cei mai luminați activiști culturali informali comuniști. A publicat mai puține cărți, dar asta nu e o măsură a valorii decât pentru veleitari, nu pentru profesioniști. Dumitrașcu mai lasă sute de articole de presă, cele dinainte de 1990 fiind cele mai valoroase, și mii de pagini de Monitor Oficial, mii de pagini de corespondență, pe baza cărora urmașii îi vor reconstitui faptele. Timp de mai bine de zece ani a fost reprezentantul nr. 1 al Dobrogei la nivel național. Când ziceai Dumitrașcu, ziceai Dobrogea, și invers. S-a dus un om care nu a fost apreciat la adevărata lui valoare și care nu va avea decât de câștigat în imagine odată cu trecerea timpului și cu rispirea prejudecăților care îl înconjoară".

REDACȚIA „TELEGRAF“ REGRETĂ DISPARIȚIA MARELUI OM GHEORGHE DUMITRAȘCU

Dincolo de faptul că a fost un profesionist, istoric, cercetător, politician și dascăl de excepție, Gheorghe Dumitrașcu a fost, înainte de toate, un exemplu de bun simț. Mai mult decât atât, profesorul Dumitrașcu a fost un bun prieten și promotor al presei, față de care a fost mereu deschis. A fost, realmente, un exemplu de parlamentar cu simțul onoarei, care nu a refuzat niciodată niciun interviu și care a fost mereu deschis la discuții. Redacția cotidianului "Telegraf" regretă profund dispariția marelui OM Gheorghe Dumitrașcu. Cuvintele nu pot exprima tristețea resimțită. Suntem alături de familia greu încercată, căreia îi transmitem condoleanțe și sincere regrete. Dumnezeu să îl odihnească în pace.

Citește și:

Profesorul, istoricul și politicianul Gheorghe Dumitrașcu a muritPagina a fost generata in 0.2129 secunde