Personalul diplomatic american din Moscova, hărțuit și intimidat de ruși

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Personalul diplomatic american din Moscova, hărțuit și intimidat de ruși

Externe 28 Iunie 2016 / 13:31 484 accesări

Nu mai este un secret pentru nimeni că parcurgem o nouă etapă de... glaciațiune în relațiile ruso-americane, în parte din cauza războiului din Ucraina, în parte din eterna disputare a supremației mondiale. Cert este că, cel puțin deocamdată, asistăm la faza ”dinte pentru dinte” sau, altfel spus, la o răfuială la nivel diplomatic și declarativ.

Mai nou, SUA reclamă o serie de acțiuni de hărțuire și intimidare care vizează membrii personalului diplomatic american din Moscova. ”În ultimii doi ani s-au intensificat semnficativ acţiunile de hărțuire și supraveghere, de către personalul de securitate și poliția rutieră, a personalului nostru diplomatic din Moscova”, a declarat Elizabeth Trudeau, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. Oficialul american a făcut această afirmaţie în contextul publicării în cotidianul ”The Washington Post” a unor informații privind acțiunile serviciilor de securitate și spionaj ruse care vizează membrii personalului diplomatic american, dar și familiile acestora. La rândul lor, autoritățile de la Moscova acuză SUA de hărțuirea personalului diplomatic rus și au explicat că măsurile reciproce au fost luate în replică la acțiunile similare americane. ”Am observat recent o creștere semnificativă a presiunii asupra ambasadei ruse și a consulatului general din SUA”, a declarat Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe. Departamentul de Stat a respins aceste acuzații, spunând că ”afirmațiile Rusiei privind hărțuirea nu se susțin”.

Oficialii americani citați de ”The Washington Post” spun că acțiunile de hărțuire s-au intensificat după începutul crizei din Ucraina, în 2014. Secretarul american de stat, John Kerry, a discutat despre această chestiune cu președintele rus, Vladimir Putin, în cursul unei vizite la Moscova, în luna martie.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1667 secunde