Peste 1.000 de medicamente se ieftinesc. Vezi cu cât!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 1.000 de medicamente se ieftinesc. Vezi cu cât!

Sănătate 15 Aprilie 2015 / 00:00 1172 accesări

Peste 1.000 de medicamente din noul catalog național, care ar putea intra în vigoare în iunie, vor fi mai ieftine, unele şi cu până la 20%, a declarat, ieri, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dipozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu.

În plus, din noul Catalog naţional al prețurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piață în România (CaNaMED) vor face parte 40 de medicamente în plus față de actualul catalog, fiind vorba despre medicamentele inovative introduse pe lista de compensate şi gratuite în 2014, a spus preşedintele ANMDM. O altă problemă care ar urma să fie rezolvată ar fi actualizarea preţurilor în funcţie de cursul de schimb valutar, adică de la 4,20 lei la 4,40 lei. Aceasta ar însemna o creştere a preţurilor aproape nesemnificativă, a precizat Savu. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a spus că în prezent se află în dezbatere publică un catalog interimar. ”Este pus în dezbatere publică un catalog interimar, actualizat parţial cu preţurile la medicamentele inovative, adică acele medicamente de ultimă generaţie pentru tratarea bolilor oncologice, cardiovasculare, diabet şi altele. Acest catalog interimar este de referinţă pentru medicamentele generice. În prezent, deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (APP) pentru generice depun dosarele de preţuri pentru actualizarea completă a acestor preţuri”, a adăugat Oana Grigore.

EXEMPLE În urma revizuirii, un medicament pentru cancer pulmonar şi pancreatic, care costă în prezent 8.361 de lei, ar urma să coste după recalculare 7.165 de lei, un medicament pentru cancer de colon, de ficat şi la plămâni, care costă 5.216 lei, ar urma să coste 4.227 de lei, iar un altul, pentru mielom multiplu, scade de la 4.557 de lei la 3.770 de lei cutia. Potrivit aceleiaşi evaluări, în cazul unui medicament pentru tratamentul hepatitei B, preţul se reduce de la 1.713 lei la 1.595 de lei, un medicament pentru boala cronică de rinichi şi anemie, care costă 1.043 de lei, va costa 759 de lei, un medicament pentru insuficienţă renală cronică cu preţul 2.279 de lei va costa 1.685 de lei, iar un medicament pentru boli mintale care costă 342 de lei va costa 177 de lei.12
Declarația pe proprie răspundere
Pagina a fost generata in 0.1478 secunde