Peste 1.000 de tone de cartofi infestaţi, aduşi din Egipt în Portul Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Peste 1.000 de tone de cartofi infestaţi, aduşi din Egipt în Portul Constanţa
Social 10 Aprilie 2018 / 14:21 1901 accesări 0 comentarii

Inspectorii fitosanitari au depistat 1.100 de tone de cartofi din Egipt, care au primit interdicţia de a intra în ţară prin portul Constanţa. Cartofii erau „infestaţi cu bacteria Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun)”, a comunicat marţi Ministerul Agriculturii.

„Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător şi, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor, precum şi din cartofii deterioraţi şi evacuaţi ca resturi menajere”, potrivit comunicatului.

„Măsura interdicţiei a fost luată în baza H.G. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, art.14 (19) lit.a”, arată comunicatul

Reprezentanţii ministerului au precizat că tuberculii de cartof au fost prelevaţi în baza deciziei de punere în aplicare a comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al. provenind din Egipt.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, manifestă un interes deosebit pentru depistarea la timp a dăunătorilor, în vederea prevenirii răspândirii acestora, astfel încât pe masa consumatorului să ajungă produse sigure consumului”, potrivit ministerului.

Loading...
loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2249 secunde