Peste 150 de cetățeni moldoveni au protestat la Ambasada R. Moldova la București

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Peste 150 de cetățeni moldoveni au protestat la Ambasada R. Moldova la București
Social 14 Noiembrie 2016 / 20:00 376 accesări 0 comentarii

Peste 150 de cetățeni moldoveni au protestat, luni seara, la Ambasada Republicii Moldova la București față de modul în care au fost organizate alegerile și pentru că sute de oameni nu au putut să își exercite dreptul de vot la secțiile din mai multe ambasade, inclusiv în România.

Tinerii sunt nemulțumiți față de decizia autorităților de la Chișinău de a aloca doar 3.000 de buletine de vot pe fiecare secție, situație care a făcut ca mulți să nu poată vota.

Oamenii au scandat "Vrem să votăm!", în condițiile în care circa 70 de persoane nu au mai putut să își exercite dreptul constituțional în secțiile din București. Buletinele de vot s-au terminat la Ambasada Republicii Moldova la București duminică în jurul orei 19.00, cetățenii moldoveni strânși la coadă fiind îndrumați la secția organizată în cadrul Consulatului Republicii Moldova la București.

Doar că și aici buletinele s-au epuizat înainte ca toți oamenii aflați la rând să voteze.

Luni seara, ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, a ieșit să discute cu protestatarii. "Eu am comentat situația de ieri. Am spus că ambasada a solicitat suplimentarea buletinelor de vot, lucru care nu a fost posibil pentru că legislația permite doar 3.000 de buletine pe secție", a declarat ambasadorul.

Întrebat de ce unele buletine de vot erau în limba rusă, ambasadorul Mihai Gribincea a afirmat că este vorba despre câte 50 de buletine de vot pe secție. "În Moldova se tipăresc în două limbi pentru că se poate să fie cetățeni moldoveni de etnie rusă care sunt în trecere prin București. Eu sunt reprezentant al Rep. Moldova, dar sunt lucruri care nu țin de competența mea. Am făcut tot posibilul să se voteze, dovadă că în primul tur au votat 9.300 de oameni, iar în al doilea au fost 16.000 de votanți în România", a replicat Mihai Gribincea.

La protestul de luni seara a fost prezent și liderul unioniștilor, George Simion, cel care în urmă cu trei săptămâni a discutat cu liderii partidelor de la București despre proiectul de Unire.

PROTEST A APROXIMATIV 80 DE BASARABENI ȘI ÎN TIMIȘOARA

Circa 80 de tineri basarabeni, majoritatea studenţi, au protestat, luni seara, timp de două ore, la Timişoara, nemulţumiţi de modul în care au fost organizate alegerile prezidenţiale din Moldova şi acuzând faptul că acestea au fost fraudate.

Manifestanţii şi-au dat întâlnire în faţa Căminului 16 din Complexul Studenţesc din Timişoara, de unde au pornit într-un marş pe străzile oraşului.

Unii dintre protestatari şi-au desenat steagul Republicii Moldova pe feţe, iar alţii au fluturat drapelul ţării pe toată durata acţiunii de protest.

Tinerii basarabeni au scandat "Alegeri fraudate", "Refuz, rezist, sunt antisocialist", "Diaspora contează", "Vrem alegeri repetate", "Jos Dodon", "Morţii nu votează" sau "Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta".

De asemenea, protestatarii au cerut demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale, care "se face responsabilă de încălcarea unuia dintre drepturile fundamentale ale oricărui cetăţean: dreptul la vot", dar şi ministrului de Externe, care "este complicele unor alegeri fraudate".Pagina a fost generata in 0.4199 secunde