Peste 30.000 de persoane în pericol de moarte, în Sudanul de Sud

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 30.000 de persoane în pericol de moarte, în Sudanul de Sud

Externe 22 Octombrie 2015 / 17:57 641 accesări

Peste 30.000 de persoane riscă să moară de foame în regiunile din Sudanul de Sud cele mai răvășite de războiul civil și alte zeci de mii sunt în pragul foametei, a avertizat, joi, ONU. Chiar dacă nu a fost declarată oficial starea de foamete, Sudanul de Sud trece prin cea mai dificilă fază a sa din cele 22 de luni ale unui conflict marcat de numeroase atrocități, iar cel puțin 30.000 de persoane trăiesc în condiții extreme și riscă să moară de foame, conform unui comunicat comun publicat de trei organizații ale ONU - UNICEF, FAO și PAM.

Cele mai afectate zone din cauza acestui conflict, care presupune în special un blocaj în privința ajutorului, se situează în statul Unite, în nordul bogat în petrol, precizează Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, Organizația pentru Agricultură și Alimentație și Programul Alimentar Mondial. În pofida unui acord de pace semnat la sfârșitul lunii august, au loc lupte intense, însoțite de numeroase răpiri și violuri asupra femeilor și copiilor, scriu cele trei organizații. ”Fără un acces nelimitat la ajutor umanitar, insecuritatea alimentară se poate agrava și transforma în foamete în anumite părți ale statului Unite”, avertizează comunicatul.

Din decembrie 2013, Sudanul de Sud este scena unui război între armata fidelă președintelui Salva Kiir și o rebeliune condusă de fostul său vicepreședinte și rival Riek Machar. Războiul civil, marcat de masacre și atrocități atribuite celor două tabere, a făcut zeci de mii de morți și a determinat strămutarea a circa 2,2 milioane de sud-sudanezi din locuințele lor. ”De la începutul luptelor, în urmă cu aproape doi ani, copiii cad victime ale conflictului, bolilor, fricii și foametei”, a atras atenția responsabilul UNICEF pentru Sudanul de Sud, Jonathan Veitch.

Citește și:

Biblia ne spune că trebuie să-i primim pe migranți și refugiați

Shakira a susţinut un discurs la sediul ONU din New York

Bob Geldof s-a oferit să găzduiască refugiați

Sărăcia extremă poate fi eradicată peste o generație?

China ajută Coreea de Nord, afectată de secetă

Dezastru umanitar fără precedent în Yemen

Raport ŞOCANT: Membrii forţelor ONU solicită sex în schimbul ajutoarelor umanitare

Vom muri pe capete. Vezi de ce!

Taguri articol


12