Peste 500 de copii opriţi în punctele de frontieră, de la începutul vacanţei de vară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 500 de copii opriţi în punctele de frontieră, de la începutul vacanţei de vară

Social 03 Iulie 2022 / 12:38 758 accesări

Având în vedere că a început vacanţa de vară, iar în această perioadă mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării,Poliţia de Frontieră Românăreamintește condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate.

De la începutul vacanței școlare, polițiștii de frontierăau fost nevoiţi să întrerupă călătoria a peste500cetățeni români minori,ca urmare a faptului că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul în condiții legale, ceea ce reprezintă aproximativo treime din totalul celor aflați în această situație de la începutul anului și până în prezent(aproximativ 1600cetățeni români minori)

ConformLegii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate,cetăţenii români minoripot ieşi din ţară în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) -numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Astfel, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minoriîn următoarele cazuri:

  1. a) în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi;
  2. b) în situaţia în care călătorescîmpreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintăo declaraţie a celuilalt părintesau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;

În cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoţitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

  1. c) în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majorănumai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie:
  • a ambilor părinţi,
  • a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă,
  • a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.

Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii,trebuie să prezinte la controlul de frontieră şicertificatul de cazier judiciar.

Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane, în condiţiile legii.

Acordul părintelui/părinţilor/reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-odeclaraţie notarialăcare are forma și conținutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituţieihttps://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-continutul-si-forma-declaratiei-168.html.

Menţionăm că, valabilitatea declarației date de către părinte/părinți/reprezentantul legal pentru ieșirea din România a unui cetățean român minor poate fi de maximum 3 ani, iar din conţinutul ei se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei, precum și condiția indicării exprese a statului/statelor de destinație.

De asemenea,în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reședința, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieşirea din România.Dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate a minorului se face cu documente în acest sens, după caz: paşaportul minorului, permisul de rezidenţă, adeverinţe care atestă rezidenţa etc.

De la începutul acestui am, polițiștii de frontierăau întrerupt călătoria a aproximativ 1.600 cetățeni români minorica urmare a faptului că părinţii/însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorul în condiții legale.

Însă aceste situații sunt constatate tot mai des o dată cu finalizarea cursurilor și începerea vacanțelor de vară. Astfel,începând cu 10.06.2022, polițiștii de frontieră nu au permis ieșirea din țară a peste 500 cetățeni români minori( aproximativ o treime din totalul de la începutul anului), aflați într-una din situațiile de mai jos:

  • nu posedau documente de călătorie valabile;
  • părintele însoţitornu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială;
  • însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, nu au prezentat cazierul judiciar.

Informații privind călătoria în străinătate sunt disponibile pe site-ulwww.politiadefrontiera.ro.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.2232 secunde