Peste 5000 de chinezii luptă alături de jihadiştii sirieni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Peste 5000 de chinezii luptă alături de jihadiştii sirieni
Externe 19 Mai 2017 / 18:45 292 accesări 0 comentarii

Peste 5,000 de cetățeni chinezi luptă în Siria de partea mai multor grupări teroriste islamiste și jihadiste, a declarat la începutul săptămânii ambasadorul Republicii Arabe Siriene în China, adăugând că Beijingul ar trebui să fie extrem de preocupat de acest lucru, relatează Reuters. Majoritatea cetățenilor chinezi care luptă de partea teroriștilor în Siria sunt etnici uighuri, un popor turcic nativ din nord-vestul Chinei, provincia Xinjiang, cunoscută și ca Turkestanul de Est, dar și chinezi convertiți la Islam și de asemenea chinezi Hui, la rândul lor musulmani.

Beijingul nu a specificat niciodată câți din proprii cetățeni luptă de partea grupărilor teroriste pe teritoriul Siriei, însă a atras atenția cu privire la aceștia declarând că reprezintă o amenințare serioasă pentru China. Dacă majoritatea cetățenilor chinezi, uighuri sau chinezi Hui luptă de partea unor grupări ca Statul Islamic (ISIS) sau Jabhat Al Nusra (Al Qaeda), o parte luptă pentru Partidul Islamic din Turkestan, grupare teroristă care activează atât în Siria unde luptă alături de alte facțiuni afiliate Opoziției Siriene împotriva regimului sirian, cât și în China, unde luptă împotriva guvernului de la Beijing având ca obiectiv crearea unei zone separatiste sau a unui stat islamic în provincia Xinjiang. Sub pretextul persecutării de către regimul chinez, mii de teroriști uighuri au călătorit în Siria, via Turcia, alături de familiile lor, colonizând practic localitățile situate în nord-vestul provinciei Idlib, din apropierea orașului Jisr Al Shughour, cât și pe acesta în sine, aceștia urmând să reprezinte o problemă majoră pentru guvernul sirian, după eventuala eliberare a regiunii.

Taguri articol

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.227 secunde