Peste un miliard și jumătate de euro, câștigați de români de pe urma Pilonului II

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste un miliard și jumătate de euro, câștigați de români de pe urma Pilonului II

Economie 08 August 2017 / 09:40 8019 accesări

Fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuții brute de 28,2 miliarde lei în cei nouă ani de activitate, iar diferența până la activele nete de 35,1 miliarde lei reprezintă câștigul total obținut din investiții, astfel că românii au câștigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard și jumătate de euro, se spune într-un comunicat al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România. "În cei 9 ani de activitate, fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuții brute de 28,2 miliarde lei, diferența până la activele nete de 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro) în sumă de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro) reprezentând câștigul total obținut din investiții, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul participanților români. Cu alte cuvinte, românii au câștigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard și jumătate de euro, doar din investițiile fondurilor, sume care se adaugă contribuțiilor deja virate în conturile lor personale", se spune în comunicat.

Potrivit calculelor Asociației, peste 92% din investițiile Pilonului II sunt realizate în România. Astfel, banii de pensii private ai românilor contribuie la creșterea economică și crearea de locuri de muncă din țară. Conform calculelor APAPR realizate pe baza informațiilor publice, în ultimele 12 luni pentru care există date (iunie 2016 — iunie 2017), comisionul mediu perceput în cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. În aceeași perioadă (iunie 2016 — iunie 2017), randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%. Asociația susține că potrivit celui mai recent studiu al IOPS (Organizația Internaționala a Autorităților de Supraveghere a sistemelor de pensii private), Pilonul II din România are una dintre cele mai mici rate de comisionare la nivel global, în condițiile unui procent de 8,67% față de o medie a sistemelor analizate de 11,51%, pe o durata de 20 de ani și, respectiv, de 12,29% față de o medie de 16,14%, pe o durată de 30 ani. Acestea reprezintă ratele compuse de comisionare și confirmă că sistemul de pensii din Romania este printre cele mai ieftine pentru participanți dintre cele aproape 40 de piețe analizate. Aceste precizări vin în urma unor afirmații făcute duminică, la Antena 3, de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, potrivit căruia comisioane de câteva sute de milioane de lei pe an ajung în conturile administratorilor de fonduri de pensii private Pilonul II în loc să vină în pensiile românilor.

"Există un principiu european, care spune să nu iei comisioane din ceea ce nu ai făcut. Or, administratorii de pensii Pilonul II iau acele comisioane de administrare de 2,5%, bani care se duc în conturile lor în loc să vină în pensiile românilor", a spus ministrul Ionuț Mișa.12