PFA si cei cu venituri din alte activitati independente isi vor calcula singuri CAS și CASS

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect de lege: PFA si cei cu venituri din alte activitati independente isi vor calcula singuri CAS și CASS
Economie 11 Martie 2018 / 07:38 891 accesări 0 comentarii

Conform ultimei propuneri legislative, persoanele fizice autorizate (PFA), cele cu profesii liberale, precum avocati, contabili sau notari, si cele care obtin venituri din alte activitati independente si drepturi de proprietate intelectuala isi vor calcula singure cuantumul contributiei la sistemul de pensii.

Contributia CAS se stabileste prin completarea si depunerea declaratiei unice, aplicandu-se cota de 25% la venitul ales, cel putin egal cu 12 salarii de baza brute pe tara.

Persoana fizica se autoevalueaza pentru incadrarea in categoria platitorilor de CAS, in functie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat in anul precedent.

Astfel, datoreaza CAS pentru anul in curs doar persoanele care preconizeaza ca vor realiza in anul curent venituri cumulate din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala, din una sau mai multe surse de venit, cel putin egale cu 12 salarii lunare minime brute pe tara, respectiv minimum 22.800 de lei in acest an. Daca veniturile estimate se situeaza sub plafonul de 22.800 de lei, persoana fizica nu trebuie sa plateasca CAS pentru anul in curs, insa poate opta pentru achitarea contributiei, prin depunerea declaratiei unice.

Termenul de depunere a declaratiei este stabilit pentru acest an la 15 iulie, insa de anul urmator va fi 15 martie, cu posibilitatea de rectificare pana la termenul de plata.

De asemenea, sunt obligati sa depuna declaratia unica cei care incep sa desfasoare activitate sau sa realizeze venituri in cursul anului fiscal si estimeaza ca vor obtine un venit net anual, cumulat din una sau mai multe surse din activitati independente, peste plafonul minim, recalculat corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal. Depunerea declaratiei se va face in maxim 30 de zile de la inceperea activitatii sau a obtinerii de venituri.

In schimb, persoanele fizice care datoreaza contributia, dar pentru care intervine in cursul anului fiscal o modificare precum exceptarea de la plata contributiei, suspendarea temporara a activitatii, incetarea acesteia potrivit legislatiei sau nemaiincadrarea in plafonul minim pentru perioada ramasa din anul fiscal, vor depune la ANAF declaratia unica pentru stoparea obligatiilor de plata a CAS, in termen de 30 de zile de la survenirea modificarii.

Contribuabilii pot achita contributiile CAS oricand in cursul anului fiscal, pana la termenul de scadenta, respectiv data de 15 martie a anului urmator celui pentru care se datoreaza. Acest termen este si data de referinta pentru definitivarea CAS pentru anul curent.

Daca la 15 martie anul urmator se constata ca venitul realizat a fost, de fapt, mai mare decat cel estimat, care oricum depasea plafonul minim, persoanele fizice nu vor avea de platit diferente de CAS.

In cazul in care venitul realizat se va situa totusi sub plafonul minim, desi fusese estimat mai mare decat acesta, CAS deja achitata nu se va restitui contribuabilului, ci suma se valorifica in sistemul de pensii, cu ajustarea corespunzatoare a stagiului de cotizare.

Pe de alta parte, daca o persoana fizica nu cotizase la pensii intrucat estimase un venit anual sub plafonul minim, insa a depasit totusi acest plafon, va datora CAS pentru anul de referinta, iar in declaratia unica alege venitul baza de calcul cel putin egal cu salariul minim brut pe tara. Termenul de plata va fi 15 martie, care coincide cu termenul depunerii declaratiei unice.

Loading...
loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2159 secunde