Phenianul amenință întreg continentul american cu o nouă rachetă intercontinentală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Phenianul amenință întreg continentul american cu o nouă rachetă intercontinentală

Externe 29 Noiembrie 2017 / 11:02 795 accesări

Coreea de Nord, dotată cu armă nucleară, a afirmat miercuri că a testat cu succes o nouă rachetă intercontinentală care pune "întreg continentul american" în raza sa de acțiune, relatează AFP. Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a apreciat ca fiind un succes lansarea rachetei Hwasong-15, potrivit televiziunii oficiale. Președintele sud-coreean, Moon Jae-In, a condamnat miercuri noul tir efectuat de Coreea de Nord cu o rachetă intercontinentală și a evocat riscul ca tensiunea din peninsulă să devină incontrolabilă, relatează AFP. Președintele sud-coreean a declarat că noul tir este "provocare iresponsabilă" care poate face să crească la un nivel critic tensiunea deja ridicată ce domnește în Peninsula Coreeană. "Situația poate să scape de sub orice control dacă Nordul finalizează dezvoltarea de rachete balistice ce pot atinge un alt continent", a avertizat Moon Jae-In.

"Trebuie să prevenim un scenariu în care Nordul poate evalua prost situația și să ne amenințe cu arme nucleare sau în care Statele Unite ar intenționa o lovitură preventivă" împotriva Coreii de Nord, a declarat președintele sud-coreean. Îngrijorarea este deosebit de puternică la Seul că președintele american, Donald Trump, are în vedere o acțiune militară împotriva Coreii de Nord ce ar putea duce la un război total. Un asemenea scenariu este o perspectivă îngrozitoare pentru Coreea de Sud ce ar putea suporta imediat cele mai grave consecințe ale conflictului.

Seulul, capitala sud-coreeană, un oraș cu 10 milioane de locuitori, se află la aproximativ 50 de kilometri de linia de demarcație dintre cele două Corei. El se află în raza de acțiune a unor importante unități de artilerie și de rachete desfășurate de Phenian de-a lungul liniei. Un studiu realizat de think tank-ul Nautilus din California a ajuns la concluzia că circa 65.000 de civili și-ar pierde viața la Seul în prima zi a unui atac nord-coreean cu arme convenționale.

SUA ŞI JAPONIA AU CERUT O REUNIUNE DE URGENŢĂ A CONSILIULUI DE SECURITATE AL ONU

Statele Unite şi Japonia au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru ziua de miercuri, în care să fie discutate măsuri după cel mai recent test cu rachetă balistică intercontinentală de către Coreea de Nord, relatează agenţiile Reuters şi Yonhap.

Premierul japonez Shinzo Abe a declarat că "guvernul nu va accepta niciodată comportamentul provocator continuu al Coreei de Nord", cerându-le tuturor statelor să pună în aplicare cu stricteţe sancţiunile împotriva Phenianului.12