Pianista Raluca Știrbăț, într-un recital extraordinar la Bruxelles

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pianista Raluca Știrbăț, într-un recital extraordinar la Bruxelles

Cultură 30 Octombrie 2016 / 16:14 469 accesări

Pianista Raluca Știrbăț a fost invitată să susțină un recital, duminică, la Bruxelles, în sala Henry le Bouef de la Bozar. În programul evenimentului muzical din prima parte a zilei, muziciana a interpretat lucrări din repertoriul compozitorilor săi preferați: George Enescu și Franz Liszt, dar și César Franck.

„Pentru un muzician, nu există mulțumire sufletească - dublată de satisfacție profesională - mai mare decât aceea de a prezenta pe meleaguri străine creațiile compozitorilor conaționali. Bucuria, dar și responsabilitatea sunt cu atât mai mari atunci când vorbim de operele lui Enescu și de o scenă cu tradiția și importanța sălii Bozar din Bruxelles. Sper să reușesc să entuziasmez publicul belgian, ajutându-l să-l descopere (sau redescopere) pe George Enescu în toată complexitatea și strălucirea sa (mult peste cea a Rapsodiilor române - bijuterii geniale de tinerețe, de altfel). Alăturarea și încadrarea sa în programul acestui recital nu sunt nici ele întâmplătoare (lângă doi coloși ai epocii romantice - César Franck și Franz Liszt), evidențiind rădăcinile profunde, puternic ancorate în tradiția pianistică a Romantismului, pe de o parte (în Preludiul și Scherzo-ul în fa diez minor), precum și rolul de vizionar al compozitorului român în vârtejul turbulentului secol XX (în bulversanta Sonată în Re major, op. 24 nr. 3)”, a declarat Raluca Știrbăț, pentru ICR Bruxelles, înaintea recitalului.

Pe pianista Raluca Știrbăț și publicul constănțean a avut ocazia să o asculte pe 15 septembrie, într-un recital susținut la Muzeul de Artă, în cadrul colocviului „Oamenii Timpului”.

În 2011, la 130 de ani de la naşterea lui George Enescu, Raluca Ştirbăţ a înfiinţat la Viena Societatea Internaţională „George Enescu”, al cărei președinte este și în prezent. Pasionată de cercetarea muzicologică și de muzica marelui compozitor născut la Liveni, Raluca Știrbăț a obținut în 2014 titlul de doctor cu teza „Creaţia pentru pian a lui George Enescu”, considerată de specialiști drept „o reușită majoră și de referință pentru muzicologia românească”.

În octombrie 2015, Raluca Știrbăț a lansat albumul „George Enescu - Integrala creaţiei pentru pian solo”, premieră discografică a casei de discuri germane Hänssler Classic, care cuprinde toate lucrările pentru pian finalizate de compozitorul George Enescu. Albumul, foarte bine primit de critica de specialitate, a fost desemnat discul anului 2015 de postul Radio România Muzical.

Citește și:

„În străinătate, Enescu scoală orice sală în picioare“

„Biografia lui Enescu trebuie neapărat și urgent rescrisă”

Casa lui Enescu de la Mihăileni, subiect de dezbatere

„Oamenii Timpului“ au redeschis Cazinoul din Constanța12
Pagina a fost generata in 0.1818 secunde