Piaţa de asigurări a înregistrat pierderi de sute de milioane de lei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Piaţa de asigurări a înregistrat pierderi de sute de milioane de lei
Economie 16 Iulie 2016 / 14:01 258 accesări 0 comentarii

Piaţa locală de asigurări a înregistrat şi anul trecut pierderi, în condiţiile în care rezultatul net negativ s-a situat la 211 milioane de lei (47 mil. euro), de şase ori peste nivelul înregistrat în urmă cu un an, potrivit datelor afișate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Astfel, în loc să progreseze, piaţa de asigurări face paşi în spate la capitolul profitabilitate şi marchează un rezultat financiar apropiat de cel din 2007.

Profiturile totale generate de 17 companii au cumulat 441 milioane de lei, în timp ce pierderile unui număr de 13 asigurători s-au situat la 652 milioane de lei. Rezultatul pieţei a fost în bună măsură influenţat de companiile de asigurări auto obligatorii (RCA). Cele mai active companii pe acest segment, Euroins, Carpatica Asig, Asirom şi City Insurance, au înregistrat o pierdere agregată de 560 de milioane de lei.

Euroins, compania în redresare financiară a bulgarilor de la Eurohold, conduce în topul pierderilor cu un rezultat negativ de aproape 300 de milioane de lei şi este urmată îndeaproape de Carpatica Asig, aflată în rezoluţie, cu o pierdere de 204 milioane de lei.

O pierdere semnificativă, de 50 de milioane de lei, a raportat şi Asirom, asigurător aflat în portofoliul grupului austriac Vienna Insurance Group (VIG).

La polul opus, în topul câştigurilor conduce detaşat Metropolitan Life, compania deţinută de gigantul american MetLife, cu un profit record de 178 milioane de lei.

Pe locul secund în topul profiturilor se poziţionează Allianz-Ţiriac, cel mai mare asigurător local, cu un rezultat pozitiv de 81,7 milioane de lei. Profitul Allianz a fost cu 11% mai mare decât în 2014.

Pe profit a fost şi asigurătorul Generali, de altfel obişnuit cu rezultate pozitive. Generali a raportat anul trecut un plus de 68 milioane de lei, dublu faţă de 2014. Urmează apoi în clasament doi asigurători de viaţă, BCR Asigurări şi NN Asigurări, cu un profit de 21,7 milioane de lei, respectiv 18,6 milioane de lei.

În termeni de prime brute subscrise piaţa de asigurări a reuşit anul trecut să inverseze trendul de scădere pe care l-a urmat într-un mod consecvent din 2008 încoace şi a marcat în 2015 prima creştere substanţială de după criză.

Astfel, companiile locale de asigurări au raportat prime subscrise agregate de circa 8,7 miliarde de lei (2 mld. euro) anul trecut, în creştere cu 8 la sută faţă de anul precedent, potrivit datelor ASF.

Taguri articol


Pagina a fost generata in 0.1517 secunde