Piaţa neagră a ţigaretelor a intrat la apă. Dar nu suficient

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Piaţa neagră a ţigaretelor a intrat la apă. Dar nu suficient
Social, Economie 14 Iulie 2019 / 16:50 1448 accesări 0 comentarii

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în mai la 14,9% din totalul consumului cu 0,3 p.p. mai puţin faţă de martie şi cu 2,4 p.p. comparativ cu ianuarie 2019, informează Novel Research. Un nivel de sub 15% al contrabandei nu s-a mai înregistrat de trei ani.

„Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal şi în mai, cu toate că se află în scădere cu 6,6 p.p. până la 30,7%. Piaţa neagră se menţine la niveluri ridicate şi în sud-vest (26,4%), vest (22,3%) şi est (14,6%, în creştere cu 7,7 p.p. faţă de martie). Din punctul de vedere al provenienţei, „cheap whites” (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre) continuă să fie principala sursă şi se află în mai într-o creştere abruptă, de 11,9 p.p. până la 66,9%, cel mai mare procent din ultimii zece ani. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova (14,7%), Ucraina (9,3%) şi Serbia (0,1%) este relativ constantă”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

„Înregistrăm cel mai scăzut nivel al contrabandei din ultimii trei ani, ceea ce înseamnă că în piaţă ajung mai puţine produse pentru care nu se plătesc taxe şi care nu respectă nicio reglementare. În primul semestru al lui 2019, rezultatul a fost creşterea încasărilor la bugetul de stat din accizele plătite de companiile din tutun. Dar pentru a putea menţine tendinţa de scădere este imperativ ca programele de educare derulate de către mediul de afaceri să continue să fie dublate de eforturile autorităţilor de control atât la graniţă, cât şi în zonele de vânzare ale produselor ilegale. Desigur că toate aceste eforturi pot fi anulate de iniţiative radicale, cum ar fi recent propusa interzicere a expunerii produselor din tutun în cele peste 70.000 de magazine din România şi taxarea lor suplimentară. Vândute de sub tejghea, produsele legale vor fi uşor de substituit cu cele ilegale, mai ales în judeţele de frontieră, unde contrabanda e dominantă” - Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice, BAT.

„În această perioadă s-au derulat operaţiuni importante în Moldova şi Ucraina, operaţiuni care, alături de intensificarea acţiunilor autorităţilor de aplicare a legii din România, în parteneriat cu companiile legale, s-au reflectat în scăderea contrabandei. JTI a donat în martie Poliţiei de Frontieră echipamente de ultimă generaţie, inclusiv drone pentru monitorizarea frontierelor. Începând din 2010, am donat Vămii peste 50 de câini şi echipamente de transport, iar în septembrie, vom dona alţi 11 câini care îi vor înlocui pe cei care au împlinit vârsta de pensionare. (...) Vom continua să investim în programe anticontrabandă, eficiente şi adaptate realităţilor locale, în paralel cu eforturile costisitoare pentru conformarea la un cadru de reglementare din ce în ce mai restrictiv, inclusiv implementarea sistemului de trasabilitate Track & Trace, care va monitoriza doar ţigaretele produse în UE, deşi 90% din piaţa neagră provine din afara UE. O altă mostră de legislaţie inutilă, de sorginte ideologică, iniţiată la presiunea activiştilor anti-tutun, pentru care, de altfel, contrabanda e o falsă problemă”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care le solicită fără succes de mai mulţi ani. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, este necesară intensificarea operaţiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria şi Ungaria, locurile de acces pentru produsele „cheap whites” şi tutun brut, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară nestingherit în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.249 secunde