Pierdem banii pentru programul de chirurgie cardiovasculară!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Care este soarta bolnavilor constănțeni Avem dotări de ultimă oră, n-avem specialiști

Pierdem banii pentru programul de chirurgie cardiovasculară!?

Eveniment 28 Ianuarie 2015 / 00:00 3073 accesări

Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) a fost modernizată și dotată la standarde europene, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța (CJC). În timp, președintele CJC, Nicușor Constantinescu, a reușit să convingă medici renumiți în domeniu să profeseze la Constanța, astfel că mulți pacienți au beneficiat de serviciile medicale ale clinicii fără să mai fie nevoie să plece la București sau la alte clinici similare din țară. Odată cu trimiterea în judecată a doctorului Marius Militaru, șeful Clinicii, cu vastă experiență în domeniu atât în clinici din țară, cât și din străinătate, și a soților anesteziști Dorin și Nicoleta Arhire, aflați în arest la domiciliu după ce au fost acuzați de luare de mită, activitatea clinicii are serios de suferit. Ba mai mult, potrivit managerului SCJU, dr. Dănuț Căpățînă, există riscul să pierdem finanțarea pentru programul național de chirurgie cardiovasculară. ”Ne gândim să angajăm alți specialiști, măcar să vină de două ori pe săptămână. E păcat, avem dotare, avem tot ce ne trebuie. E mai simplu să vină un doctor și să opereze aici, decât să umble pacienții după ei. Suntem și în programul național de chirurgie cardiovasculară, care înseamnă bani pentru materiale. Dacă nu lucrăm ni se ridică programul, ceea ce înseamnă o mare tragedie”, a declarat managerul SCJU. Mai exact, în momentul respectiv va trebui ca SCJU să cumpere absolut tot. ”Nu știm dacă vom avea resursele să substituim programul național de chirurgie cardiovasculară”, adaugă dr. Căpățînă. Programul de chirurgie cardiovasculară este unul de protezare valvulară, care se derulează de ani buni, de când funcționează Clinica la Constanța, fiind coordonat de șeful acesteia, a explicat managerul. În cadrul lui se primesc proteze, valve, dar și alte consumabile specifice specialității. De-a lungul timpului, SCJU a primit sprijin financiar și de la CJC, pentru pacienții cu infarct miocardic acut (IMA), și aici existând o adevărată luptă pentru ca Ministerul Sănătății să recunoască faptul că și la Constanța se pot salva inimile bolnavilor cu IMA.

            O ALTĂ GRAVĂ PROBLEMĂ La nivel național există o altă gravă problemă în ceea ce privește finanțarea programelor naționale ale MS, în lipsa membrilor comisiilor de specialitate. Deocamdată nu s-a stabilit finanțarea programelor naționale și nu mai există nici comisii la nivelul MS, comisii care stabileau cum se împart banii pe programe. Medicii din cadrul comisiilor trebuie să fie somități în respectivele domenii. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) îi va declara incompatibili pe toți cei care susțin diferite lucrări pentru unele firme de medicamente sau sunt sponsorizați. ”Este firesc ca atunci când ai o prezentare să primești ceva în schimb. Firmele invită la conferințe și congrese profesori doctori, somități în domeniu. Așa că oamenii au renunțat”, a spus managerul SCJU. Problema este că nu are cine să vină în locul lor. Deocamdată nu se știe ce se va întâmpla. Reprezentanții Colegiului Medicilor din România au precizat că nu ar fi nicio tragedie dacă procesul ar continua în cazul medicilor constănțeni, iar ei să fie lăsați să salveze viețile oamenilor.

Nu poți să operezi singur

În momentul în care șeful Clinicii, dr. Militaru, și cei doi anesteziști au fost trimiși în judecată, patru pacienți trebuiau operați de urgență. ”Nu se știe ce s-a întâmplat cu ei. Probabil că au plecat în altă parte”, a spus dr. Căpățînă. Totodată, pe lista de așteptare erau alți 30 de pacienți ce urmau să fie operați. ”Există un medic, cel care opera cu dr. Militaru, numai că chirurgia cardiacă nu este una simplă. Ca să operezi prima mână (medicul principal - n.r) trebuie să ai în spate câteva sute sau chiar mii de operații. Este o chestiune de responsabilitate, de a-ți asuma unele riscuri. În plus de asta, îți mai trebuie cineva mâna a doua, iar noi nu avem. Unul singur nu poate”, a explicat managerul SCJU. În prezent se face chirurgie vasculară. ”N-avem nici anesteziști. Nu prea putem depăși nici această problemă”, a adăugat dr. Căpățînă.

Reamintim că vineri, 23 ianuarie, Tribunalul Constanța a admis ca întemeiate cererile formulate în cazul soților anesteziști Arhire (Nicoleta și Dorin), acuzați pentru luare de mită. Astfel, în baza art. 221 alin. 6 din Codul de procedură penală, i s-a permis dr. Nicoleta Arhire să părăsească domiciliul, în perioada 26 ianuarie -  15 februarie 2015, de două ori pe săptămână, în zilele de marţi şi joi, între orele 14.00 și 20.00, pentru a se deplasa la Clinica de chirurgie ”Matca”, aparţinând SC Medical Analysis, situată în Constanţa, str. General Manu nr. 58, clinică cu care medicul are o colaborare. Totodată, în baza aceluiași articol, și dr. Dorin Arhire are dreptul să părăsească domiciliul în perioada 26 ianuarie - 15 februarie 2015, de trei ori pe săptămână, în zilele de luni, miercuri şi vineri, între orele 14.00 și 20.00, pentru a se deplasa la Clinica de chirurgie ”Matca”. În același dosar este judecat și șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a SCJU Constanța, dr. Marius Militaru. În cazul său, magistrații Tribunalului Constanța au decis, pe 16 ianuarie, să rămână în arest la domiciliu, decizie care nu este definitivă.



12