Pierderile de apă vor fi detectate cu ajutorul... sateliților

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sistem implementat de RAJA Constanța, o premieră în România

Pierderile de apă vor fi detectate cu ajutorul... sateliților

Social 19 Mai 2016 / 16:15 3433 accesări

Directorul general al RAJA, Felix Stroe: ”Detecția pierderilor de apă se făcea până acum prin echipamente sonore. Ne străduiam să auzim noaptea susurul apei, când nu circulau mașinile”.

Directorul general al RAJA, Felix Stroe: ”Detecția pierderilor de apă se făcea până acum prin echipamente sonore. Ne străduiam să auzim noaptea susurul apei, când nu circulau mașinile”.

Ambasadorul statului Israel la București, Tamar Samash

Ambasadorul statului Israel la București, Tamar Samash

Directorul general al Raja, Felix Stroe

Directorul general al Raja, Felix Stroe

Sectorul de apă din România primește sprijinul statului Israel pentru modernizare. Operatorul de apă RAJA Constanța a semnat un contract cu o companie de top din Israel prin care se va implementa un sistem unic în România. Vorbim despre o tehnologie care presupune detecția pierderilor de apă prin intermediul sateliților. Contractul are o valoare de 30.000 de euro, un astfel de sistem fiind extrem de necesar pentru compania românească de apă. Potrivit directorului RAJA, Felix Stroe, reprezentanții companiei vor ști în câteva ore dacă a apărut o pierdere de apă și vor putea lua măsuri, astfel încât să nu se producă avarii importante în sistem. Contractul a fost semnat joi, 19 mai, în prezența ambasadorului statului Israel la București, Tamar Samash.

Ambasadorul statului Israel la București, Tamar Samash, a efectuat joi, 19 mai, o vizită de lucru la sediul SC RAJA SA Constanța. Delegaţia condusă de ambasador a fost formată din 21 de persoane - reprezentanţi de top ai unor companii puternice din sectorul de apă, canalizare și epurare din Israel. Vizita vine ca urmare a unei întâlniri de anul trecut între reprezentanții companiei constănțene de apă și ambasadorul Tamar Samash, atunci când s-a decis înființarea unui program de colaborare, prin care sectorul de apă din România să primească sprijinul statului Israel pentru modernizare. ”România este norocoasă să aibă RAJA, dar și atât de multe ape, iar noi avem tehnologie și putem ajuta”, a precizat ambasadorul statului Israel la București.

SPECIALIȘTII RAJA VOR ÎNVĂȚA DE LA CEI MAI BUNI ÎN DOMENIU

În cadrul programului, în primă fază, experți de la RAJA vor fi formați în Israel, pentru a învăța tot ceea ce este nou în sectorul de apă de la lideri mondiali în domeniu. ”Compania noastră a semnat un acord de colaborare cu compania Ha'gihon, lider mondial în ceea ce privește managementul sectorului de apă. Vom demara un program în cadrul căruia să ne instruim personalul, să mergem în Israel și să învățăm tot ceea ce e performant ca tehnologie, ca management”, a subliniat directorul general al RAJA Constanța, Felix Stroe.

”ERAM UNDEVA ÎN EVUL MEDIU ȘI ACUM TRECEM ÎN SECOLUL 21”

Tot în cadrul întâlnirii de joi, operatorul de apă a semnat un contract cu compania Utilis, prin care se va implementa un sistem unic în România. Vorbim despre o tehnologie care presupune detecția pierderilor de apă prin intermediul sateliților. ”Inclusiv obiectele care se află sub pământ sunt fotografiate și cadastrate, iar scurgerile de apă sunt localizate. Prin implementarea acestui proiect se vor reduce substanțial cheltuielile pricinuite de pierderile de apă”, a declarat Stroe. Contractul cu Utilis are o valoare de 30.000 de euro, un astfel de sistem fiind extrem de necesar pentru compania românească de apă. ”Detecția pierderilor de apă se făcea până acum prin echipamente sonore. Ne străduiam să auzim noaptea susurul apei, când nu circulau mașinile și nu erau producători de zgomote. Eram undeva în Evul Mediu și acum trecem în secolul 21 - vom ști în câteva ore dacă a apărut o pierdere de apă și vom putea lua măsuri, astfel încât să nu se producă avarii importante în sistem”, potrivit directorului companiei de apă.12