Pieţele "umede" de animale vii din Wuhan sunt redeschise. De ce acestea nu vor putea fi închise niciodată, în ciuda avertismentelor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pieţele "umede" de animale vii din Wuhan sunt redeschise. De ce acestea nu vor putea fi închise niciodată, în ciuda avertismentelor
Externe 08 Aprilie 2020 / 20:04 1079 accesări 0 comentarii
Piată, China

Piată, China

Chinezii au ridicat carantina de pe oraşul Wuhan, epicentrul pandemiei de coronavirus. Odată cu redeschiderea oraşului se redeschid şi faimoasele pieţe "umede" de animale vii, însă sacrificarea şi vânzarea de animale vii este interzisă în China în acest moment.

China ignoră cererile tot mai insistente de la lideri ai lumii şi experţi, care cer interzicerea acestor tipuri de pieţe. Aşa ceva va fi însă imposibil, avertizează chinezii.

Pieţele de animale vii sunt esenţiale pentru chinezii de rând şi motor al economiei chineze. Ele au apărut în anii '70 în timpul unei foamete crunte, iar acum sunt o afacere de peste 70 de miliarde de dolari în fiecare an.

Practic, oricine poate să crească animale şi să meargă cu ele să le vândă la piaţă. Dar cum pentru porci, vite sau oi ai nevoie de adevărate fabrici pentru procesarea cărnii, chinezii au ajuns să crească animale exotice aflate oricum pe lângă casele lor. La Huanan se sacrificau pe loc şi se comercializa carne de struţ, vulpe, iepuri sălbatici, şerpi, furnicari, şobolani sau lilieci. Mediul umed din aceste pieţe a devenit ideal pentru viruşi, mutaţiile şi răspândirea lor. Cuşti de animale, din diferite specii, una peste alta, pline de lichide, fecale, sânge, găinaţ, urină. Modul ideal de transmitere al coronavirusului de la animal la om. Pieţe de animale vii sunt peste tot în lume, dar cea din Wuhan se diferenţia prin faptul că putea comercializa şi animale sălbatice. Lângă ele se vând restul de produse necesare omului, fructe, legume sau alte produse.

AMERICANII CER CHINEI SĂ ÎNCHIDĂ PIEŢELE UMEDE


Anthony Fauci, directorul centrului de boli infecţioase din SUA, a cerut public Chinei să închidă pieţele de animale deoarece coronavirusul este urmarea lipsei de igienă din acest tip de pieţe.

"Aş vrea ca restul ţărilor să pună presiune pe toate ţările care încă mai au astfel de pieţe. Coronavirusul este consecinţa directă a lipsei de igienă din acestfel de locuri şi este incredibil că acestea încă mai sunt deschise", a spus Fauci.


"PIEŢELE UMEDE AU ROL ESENŢIAL ÎN VIAŢA CHINEZILOR"

Nu va fi însă uşor. Doctorul Zhenzhong Si, cercetător la Universitatea Waterloo, avertizează că acest gen de pieţe au un rol vital în viaţa obişnuită a chinezilor. "Interzicerea pieţelor umede nu doar că va fi imposibilă, dar va fi destructivă pentru siguranţa alimentară din China, deoarece ele joacă un rol esenţial în asigurarea rezidenţilor hrănii necesare, care este ieftină şi sănătoasă. E derutant să vorbeşti despre aceste pieţe când discuţi despre pandemie. Adevarata problemă este ignorată, şi anume lanţul de alimentare cu animale sălbatice. Pieţele umede nu ar trebui demonizate din cauza pandemiei de coronavirus", a spus el.

Iniţial, guvernul chinez a anunţat că pandemia de coronavirus a originat în piaţa Huanan în decembrie, însă apoi a revenit şi a anuntat că au mai existat cazuri şi înainte care nu au avut legătura cu piaţa de animale vii.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.129 secunde