Chinezii au ridicat carantina de pe oraşul Wuhan, epicentrul pandemiei de coronavirus. Odată cu redeschiderea oraşului se redeschid şi faimoasele pieţe "umede" de animale vii, însă sacrificarea şi vânzarea de animale vii este interzisă în China în acest moment.
China ignoră cererile tot mai insistente de la lideri ai lumii şi experţi, care cer interzicerea acestor tipuri de pieţe. Aşa ceva va fi însă imposibil, avertizează chinezii.
Pieţele de animale vii sunt esenţiale pentru chinezii de rând şi motor al economiei chineze. Ele au apărut în anii '70 în timpul unei foamete crunte, iar acum sunt o afacere de peste 70 de miliarde de dolari în fiecare an.
Practic, oricine poate să crească animale şi să meargă cu ele să le vândă la piaţă. Dar cum pentru porci, vite sau oi ai nevoie de adevărate fabrici pentru procesarea cărnii, chinezii au ajuns să crească animale exotice aflate oricum pe lângă casele lor. La Huanan se sacrificau pe loc şi se comercializa carne de struţ, vulpe, iepuri sălbatici, şerpi, furnicari, şobolani sau lilieci. Mediul umed din aceste pieţe a devenit ideal pentru viruşi, mutaţiile şi răspândirea lor. Cuşti de animale, din diferite specii, una peste alta, pline de lichide, fecale, sânge, găinaţ, urină. Modul ideal de transmitere al coronavirusului de la animal la om. Pieţe de animale vii sunt peste tot în lume, dar cea din Wuhan se diferenţia prin faptul că putea comercializa şi animale sălbatice. Lângă ele se vând restul de produse necesare omului, fructe, legume sau alte produse.