Plecați în străinătate? Atenție la documentele de călătorie ale copiilor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Plecați în străinătate? Atenție la documentele de călătorie ale copiilor!
Social, Turism 24 Iunie 2019 / 13:54 833 accesări 0 comentarii

Având în vedere că a început vacanţa de vară, perioadă în care mulţi copii călătoresc în afara graniţelor ţării,Poliţia de Frontieră Românăreamintește condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate. ConformLegii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate,cetăţenii români minoripot ieşi din ţară în baza unui document de călătorie valabil - paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) -numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor. Astfel, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, poliţiştii de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minoriîn următoarele cazuri: a) în situaţia în care călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi; b) în situaţia în care călătorescîmpreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintăo declaraţie a celuilalt părintesau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte - în cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoţitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară; c) în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majorănumai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie: a ambilor părinţi, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.

Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii,trebuie să prezinte la controlul de frontieră şicertificatul de cazier judiciar. Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane, în condiţiile legii. Acordul părintelui/ părinţilor/ reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-odeclaraţie notarialăcare are forma și conținutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul instituţiei. Valabilitatea declarației date de către părinte/ părinți/ reprezentantul legal pentru ieșirea din România a unui cetățean român minor poate fi de max. 3 ani, iar din conţinutul ei se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei, precum și condiția indicării exprese a statului/statelor de destinație. De asemenea,în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/ reședința în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/ reședința, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/ tutorilor la ieşirea din România.Dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate a minorului se face cu documente în acest sens, după caz: paşaportul minorului, permisul de rezidenţă, adeverinţe care atestă rezidenţa etc.

În cursul anului trecut, polițiștii de frontierăau întrerupt călătoria a aprox.v 2.400 minoriromâni ca urmare a faptului că părinţii/ însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorul în condiții legale. Astfel,din cazuistica înregistrată,s-a constat că celor mai mulţi cetăţeni români minori nu li s-a permis ieşirea din ţară din următoarele motive: nu posedau documente de călătorie valabile; părintele însoţitornu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială; însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, nu au prezentat cazierul judiciar.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1742 secunde