PNL propune din nou impozitarea pensiilor speciale. Militarii şi poliţiştii, exceptaţi. „Este vremea constrângerilor”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
PNL propune din nou impozitarea pensiilor speciale. Militarii şi poliţiştii, exceptaţi. „Este vremea constrângerilor”
Politică 01 Aprilie 2020 / 15:10 1155 accesări 0 comentarii
Impozitarea pensiilor speciale

Impozitarea pensiilor speciale

PNL a depus astăzi un amendament la OUG 29/2020, prin care solicită impozitarea graduală de la 10% si pana la 95% a pensiilor speciale care depăşesc 2000 de lei. Florin Roman, liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, spune că este vremea solidarităţii şi a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care are nevoie România acum.

Impozitarea îi vizează pe magistraţi, judecătorii de la CCR şi Curtea de Conturi, parlamentari, diplomaţi şi aviatori. Aceste pensii au fost eliminate la începutul anului, însă măsurile nu au intrat în vigoare întrucât legea a fost contestată la CCR de către judecătorii Curţii Supreme şi de Avocatul Poporului, iar judecătorii CCR, vizaţi de tăieri, nu au oferit un răspuns timp de trei luni. Legea este adoptată din 28 ianuarie.

„Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge pentru achiziţionarea de aparatură medicală, echipamente şi materiale sanitare, dar şi pentru stimularea financiară a personalului aflat în prima linie a războiului cu epidemia de coronavirus, medici, asistenţi, poliţişti, armata, jandarmi, pompieri, ambulanţieri, biologi şi bio-chimişti, personal de triaj, de la IGSU sau funcţionari ai serviciilor sociale din primării, care asigură alimentele şi medicamentele necesare la domiciliu pentru vârstnici. Nu intra in categoria impozitării progresive poliţiştii şi militarii, beneficiari ai unor pensii militare”, spune acum liderul deputaţilor liberali, Florin Roman.

Această propunere vizează impozitarea cu :

- 10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei;

- 60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei;

- 95% a pensiilor speciale care depăşesc cuantumul de 7000 lei.

Numărul pensiilor speciale ale civililor este în jur de 9.000, iar costul lor total într-un an este de sub un miliard de lei. Celelalte pensii, ale militarilor, au fost anul trecut de peste 150.000.

În decembrie 2019, se aflau în plata Casei Naţionale de Pensii 3.861 de foşti procurori şi judecători, iar pensia medie la această categorie de pensionari este de 18.315 de lei, iar bugetul de stat plăteşte pentru ea 17.000 de lei, potrivit Casei Naţionale de Pensii.

Şi USR a depus un proiect de lege asemănător. Proiectul USR prevede un impozit de 90% pentru toate pensiile speciale de peste 3.500 de lei şi un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 şi 3.500 de lei. Pensia minimă în România este de 704 lei, iar cea mai mare pensie specială depăşeşte 70.000 de lei, ceea ce înseamnă de aproximativ 100 de ori mai mult. O discrepanţă uriaşă este şi între pensia medie din sistemul public, în prezent 1.247 de lei, şi pensia medie din sistemele speciale, care variază între 4.000 de lei şi 19.000 de lei”, informa USR, prin intermediul unui comunicat de presă.Pagina a fost generata in 0.1399 secunde